Infofinanciar > Lumea la zi > COVID-ul revine! Un mare oraș a instituit restricții extrem de dure la o lună de la lockdown
Lumea la zi

COVID-ul revine! Un mare oraș a instituit restricții extrem de dure la o lună de la lockdown

Pandemie sursa foto South China Morning Post
Sursa foto: South China Morning Post

În China a apărut un nou val de infectări COVID. La Shanghai au fost instituite noi restricții la accesul la alimente și la spitale în unele părți ale orașului, la o lună de la lockdown.

Conform noilor decizii, în Shanghai nu sunt permise livrările comerciale de alimente. Accesul în spitale trebuie să fie aprobat în prealabil, excepție făcând situațiile de urgență.

 Sunt vizați și cei testați negativ

Vecinii celor infectați sunt obligați să intre în centrele de carantină guvernamentală, conform BBC. 

Shanghai se află de deja de șapte săptămâni în restricții la nivelul întregului oraș. Cu toate acestea, cazurile confirmate au scăzut semnificativ față de vârful crizei. Autoritățile nu au reușit să atingă ținta pe care o urmăresc și anume „zero COVID”, în care nu există niciun caz confirmat în afara zonelor aflate în carantină.

Locuitorii, care sunt depistați pozitiv sunt băgați în autobuze în miezul nopții pentru a fi evacuați. Persoanele care au fost testate negativ au declarat pentru AFP, citat de Agerpres, că au fost forțate să-și părăsească locuințele pentru a se izola în afara orașului. Unii dintre ei spun că au duși la sute de kilometri de oraș.

Autoritățile vor să instituie politica „zero COVID”

„Poliţia ne-a spus că au fost prea multe cazuri pozitive în reşedinţa noastră.”, a declarat o rezidentă din Shanghai. Conform forțelor de ordine, a rămâne înseamnă să-ți asumi riscul de a fi infectat.  

Specialistul în probleme de sănătate în cadrul Consiliului pentru Relații Externe din Statele Unite a declarat că această măsură controversată reflectă presiunea puternică a celor de la putere asupra autorităților locale pentru a se ajunge la zero cazuri.

Funcționarii publici sunt concediați în mod constant pentru presupusele neajunsuri după izbucnirea unei epidemii.

Șeful Organizație Mondiale a Sănătății a declarat că strategia Chinei este nesustenabilă.

„Când vorbim despre zero-COVID, nu credem că este sustenabilă, având în vedere comportamentul virusului în prezent și ceea ce anticipăm în viitor”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Au apărut câteva imagini pe rețelele de socializare chinezești înainte de a fi blocate de cenzori.

Cifrele oficiale arată că aproximativ 90% din populația Chinei a fost vaccinată la mai bine de doi ani de la începutul pandemiei. 38% dintre cei vulnerabili beneficiază de protecția completă a celor trei vaccinuri.

Potrivit agenției oficiale de presă Xinhua, au fost plasate în provinciile limitrofe ale orașului câteva zeci de mii de cazuri de contact. Cu toate acestea, presa nu menționează cazuri negative.