Infofinanciar > Lumea la zi > BBC: India va deveni cea mai populată țară din lume în 2023, depășind China, potrivit datelor ONU
Lumea la zi

BBC: India va deveni cea mai populată țară din lume în 2023, depășind China, potrivit datelor ONU

BBC: India va deveni cea mai populată țară din lume în 2023, depășind China, potrivit datelor ONU
Sursa foto: antena3.ro

India va deveni anul viitor cea mai populată țară din lume, depășind China, cu cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi, potrivit datelor ONU. Până în luna noiembrie a acestui an, pe planetă vor locui 8 miliarde de locuitori. Creșterea populației nu mai este la fel de rapidă ca în trecut.

În prezent, aceasta se află la cel mai scăzut ritm din 1950, și potrivit ONU, va atinge un vârf în jurul anilor 2080, la aproximativ 10,4 miliarde de locuitori,. Cu toate acestea, unii demografi sunt de părere că acest lucru s-ar putea întâmpla chiar mai devreme. Populația lumii se extinde în mod inegal.

Mai mult de jumătate din creșterea demografică pe care o vom înregistra în următorii 30 de ani va avea loc în doar opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania. În același timp, unele dintre cele mai dezvoltate economii ale lumii înregistrează deja un declin demografic, deoarece ratele de fertilitate scad sub 2,1 copii pe femeie. Acest lucru este cunoscut sub numele de „rata de înlocuire”. Potrivit raportului, în 61 de țări, populația va scădea cu cel puțin 1% până în 2050.

Politica unui singur copil

Cu una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume, de aproximtiv 1,15 copii pe femeie, China a anunțat că populația sa va începe să scadă anul viitor, mult mai devreme decât se credea anterior. Acest lucru se produce în ciuda faptului că țara a renunțat la politica unui singur copil în 2016 și a introdus stimulente pentru cuplurile care doresc să aibă doi sau mai mulți copii.

Întrucât populația Indiei continuă să crească, șansele ca aceasta să depăsească China, țara cu cea mai mare populație din lume, sunt extrem de mari.

Rata de fertilitate este în scădere la nivel mondial, chiar și în multe dintre țările în care populația este în creștere. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce generațiile anterioare se extind, mai multe persoane fac copii.  Chiar și așa, la nivel individual, aceste persoane au un număr mai redus de copii decât părinții lor.

Gradul de îmbătrânire

De asemenea, creșterea se datorează în mare parte evoluțiilor din medicină și știință. Acest lucru se referă la faptl că mai mulți copii supraviețuiesc până la vârsta adultă și mai mulți adulți până la bătrânețe. Este probabil ca acest model să continue, ceea ce înseamnă că, până în 2050, speranța medie de viață la nivel mondial va fi de aproximativ 77,2 ani.

Acest model preconizează că ponderea populației mondiale în vârstă de 65 de ani sau mai mult va crește de la 10% în acest an la 16% în 2050. Din nou, distribuția va fi inegală, în unele țări din Asia de Est și Europa de Vest înregistrându-se deja un grad mai ridicat de îmbătrânire.