Educație financiară

BNR: Avuția netă a românilor s-a majorat în 2021 datorită investițiilor imobiliare/Puterea de cumpărare a populației o să scadă

bani, lei, ron, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Banca Națională a României a publicat „Raportul asupra stabilității financiare” pentru anul 2021. Una dintre principalele concluzii ale raportului este că avuția netă a populației s-a majorat anul trecut cu 10%, activele imobiliare fiind responsabile în mare parte pentru această creștere.

Anul trecut, averea netă a românilor a depășit pragul de 2.600 miliarde de lei, aproximativ 525 miliarde de euro. Cel mai important factor al creșterii este reprezentat de activele imobiliare, în timp ce rata creșterii activelor financiare a încetinit față de valoarea înregistrată în trimestrul III al anului 2020.

„Avuţia netă a populaţiei a continuat să se majoreze într-un ritm robust în cursul anului 2021 (+10%). Activele imobiliare au fost responsabile pentru majoritatea creşterii (+13%), acestea fiind susţinute de evoluţia robustă a preţurilor imobiliare, alături creşterea fondului de locuinţe. Rata de creştere a activelor financiare a încetinit faţă de valoarea înregistrată la T3 2020 (+34%) la 3% la finalul anului 2021. Este important de menţionat divergenţa evoluţiei depozitelor la vedere (+25% martie 2022 comparativ cu martie 2021) faţă de cea a depozitelor la termen (-14%), dar şi o accelerare a economisirii în valută în defavoarea monedei naţionale, indicând o preferinţă ridicată pentru activele cu un grad de lichiditate crescut, pe fondul creşterii gradului de incertitudine cauzat de conflictul din Ucraina”, se precizează în raport, conform Agerpres.

Inflația va reduce puterea de cumpărare a românilor

BNR a mai transmis și că anul trecut s-a înregistrat o creștere importantă a deținerilor de fonduri de investiții și a acțiunilor cotate, care s-au majorat cu 80%, 2,3% din PIB. Totuși, accelerarea ratei de inflație va rezulta, mai ales în segmentul mărfurilor alimentare, o diminuare a puterii de cumpărare a populației și a veniturilor disponibile. Acest factor este important deoarece România înregistrează an de an cea mai mare pondere a cheltuielilor pe alimente și băuturi non alcoolice din Uniunea Europeană.

„Accelerarea ratei de inflaţie, în special pe segmentul mărfurilor alimentare, va duce la diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei şi a veniturilor disponibile, punând presiune asupra capacităţii de a acoperi serviciul datoriei pentru persoanele care au contractat credite. Gospodăriile din România au cea mai ridicată pondere a cheltuielilor cu alimente şi băuturi nealcoolice din Uniunea Europeană (25,2 % comparativ cu 15% media UE 27), cât şi una dintre cele mai ridicate ponderi alocate băuturilor alcoolice şi tutunului (5,5%). Suplimentar, persoanele cu venituri mai mici alocă o proporţie mai ridicată din cheltuieli către nevoile de bază; astfel, acestea vor fi afectate mai puternic”, susține raportul.

Ne-am îndatorat mai mult la bănci în 2021

De la ultimul raport reprezentanții BNR au observat faptul că rata îndatorării populației a accelerat. Factorii care au influențat această transformare sunt ratele de dobândă scăzute, relaxarea standardelor de creditare, diminuarea incertitudinilor cauzate de către pandemie. În martie 2022, comparativ cu martie 2021, îndatorarea totală a populației s-a majorat cu 9%, ponderea în PIB fiind totuși într-o ușoară scădere – 15,6%, cu 0,6% mai puțin.