Lumea la zi

BBC: Cinci motive pentru care economia Chinei este în declin. Economia globală poate intra în recesiune

sursa foto theatlantic
sursa foto theatlantic

Economia Chinei încetinește pe măsură ce se adaptează la o strategie punitivă de tip „zero-COVID” și la slăbirea cererii globale. Cifrele oficiale privind creșterea economică pentru trimestrul iulie-septembrie sunt așteptate în curând – dacă a doua cea mai mare economie a lumii se contractă, cresc șansele unei recesiuni globale.

Obiectivul Beijingului – o rată de creștere anuală de 5,5% – este acum imposibil de atins, deși oficialii au minimalizat necesitatea de a atinge ținta. China a evitat la limită contracția în trimestrul aprilie-iunie. În acest an, unii economiști nu se așteaptă la nicio creștere.

Este posibil ca țara să nu se lupte cu o inflație abruptă precum cea din SUA și Marea Britanie, dar are alte probleme – fabrica lumii a găsit brusc mai puțini clienți pentru produsele sale atât pe plan intern, cât și internațional. Tensiunile comerciale dintre China și marile economii, cum ar fi SUA, îngreunează, de asemenea, creșterea. Iar yuanul se îndreaptă spre cel mai prost an din ultimele decenii, în condițiile în care se prăbușește în raport cu dolarul american. O monedă slabă sperie investitorii, alimentând incertitudinea pe piețele financiare. De asemenea, banca centrală are dificultăți în a injecta bani în economie.

Toate acestea se întâmplă într-un moment în care mizele sunt deosebit de mari pentru președintele Xi Jinping – se așteaptă ca acesta să obțină un al treilea mandat fără precedent la Congresul Partidului Comunist (CPC), care începe la 16 octombrie.

Politica „Zero Covid” face ravagii

Focarele de Covid în mai multe orașe, inclusiv în centre de producție precum Shenzhen și Tianjin, au afectat activitatea economică în toate industriile. De asemenea, oamenii nu mai cheltuiesc bani pe lucruri precum alimente și băuturi, comerț cu amănuntul sau turism, punând sub presiune principalele servicii. În ceea ce privește industria prelucrătoare, activitatea fabricilor pare să fi revenit în septembrie, potrivit Biroului Național de Statistică.

Această revenire s-ar putea datora faptului că guvernul cheltuiește mai mult pentru infrastructură. Dar a venit după două luni în care industria prelucrătoare nu s-a extins. Și a ridicat întrebări, mai ales că un sondaj privat a arătat că activitatea fabricilor a scăzut de fapt în septembrie, cererea afectând producția, comenzile noi și ocuparea forței de muncă.

Cererea în țări precum SUA a scăzut și ea din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor, a inflației și a războiului din Ucraina. Cota zero reprezintă un pericol pentru Xi din China. Experții sunt de acord că Beijingul ar putea face mai mult pentru a stimula economia, dar nu există prea multe motive pentru a face acest lucru până când „Covid zero” nu se termină. „Nu prea are rost să pompăm bani în economia noastră dacă întreprinderile nu se pot extinde sau dacă oamenii nu pot cheltui banii”, a declarat Louis Kuijs, economist șef pentru Asia la S&P Global Ratings.

Beijingul nu face suficient

Beijingul anunțat în august un plan de 1.000 de miliarde de yuani (203 miliarde de dolari; 180 miliarde de lire sterline) și a intervenit pentru a stimula întreprinderile mici, infrastructura și sectorul imobiliar. Dar oficialii pot face mult mai mult pentru a declanșa cheltuieli pentru a atinge obiectivele de creștere și a crea locuri de muncă.

Aceasta include investiții mai mari în infrastructură, facilitarea condițiilor de împrumut pentru cumpărătorii de locuințe, dezvoltatorii imobiliari și administrațiile locale, precum și scutiri de impozite pentru gospodării.

„Răspunsul guvernului la slăbiciunea economiei a fost destul de modest în comparație cu ceea ce am văzut în timpul episoadelor anterioare de slăbiciune economică”, a declarat dl Kuijs, potrivit BBC.

 Piața imobiliară din China este în criză

Activitatea imobiliară slabă și sentimentul negativ din sectorul imobiliar au încetinit, fără îndoială, creșterea economică. Acest lucru a afectat puternic economia, deoarece sectorul imobiliar și alte industrii care contribuie la acesta reprezintă până la o treime din produsul intern brut (PIB) al Chinei.

„Atunci când încrederea este slabă pe piața imobiliară, îi face pe oameni să se simtă nesiguri cu privire la situația economică generală”, a declarat dl Kuijs. Cumpărătorii de locuințe au refuzat să facă plăți ipotecare pentru clădirile neterminate, iar unii se îndoiesc că locuințele lor vor fi vreodată finalizate. Cererea de locuințe noi este în scădere, iar acest lucru a redus nevoia de importuri de produse de bază utilizate în construcții.

În ciuda eforturilor Beijingului de a susține piața imobiliară, prețurile locuințelor din zeci de orașe au scăzut cu peste 20% în acest an. În condițiile în care dezvoltatorii imobiliari sunt sub presiune, analiștii spun că autoritățile ar putea fi nevoite să facă mult mai mult pentru a restabili încrederea în piața imobiliară.

Schimbările climatice înrăutățesc situația

Vremea extremă începe să aibă un impact de durată asupra industriilor din China. Un val de căldură severă, urmat de o secetă, a lovit în august provincia Sichuan din sud-vestul țării și orașul Chongqing din centura centrală. Pe măsură ce cererea de aer condiționat a crescut vertiginos, aceasta a copleșit rețeaua de electricitate într-o regiune care se bazează aproape în întregime pe energia hidroelectrică.

Fabricile, inclusiv producători importanți precum producătorul de iPhone Foxconn și Tesla, au fost nevoite să reducă orele de funcționare sau să închidă complet. Biroul de statistică al Chinei a declarat în august că profiturile numai în industria siderurgică au scăzut cu peste 80% în primele șapte luni din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În cele din urmă, Beijingul a venit în ajutor cu zeci de miliarde de dolari pentru a sprijini companiile energetice și fermierii.

Titanii din domeniul tehnologiei din China pierd investitori

O represiune de reglementare asupra titanilor chinezi din domeniul tehnologiei – care durează deja de doi ani – nu ajută.Tencent și Alibaba au raportat prima scădere a veniturilor în cel mai recent trimestru – profitul Tencent a scăzut cu 50%, în timp ce venitul net al Alibaba a scăzut la jumătate.

Zeci de mii de tineri muncitori și-au pierdut locul de muncă, ceea ce se adaugă la o criză a locurilor de muncă în care una din cinci persoane cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani este șomeră. Acest lucru ar putea afecta productivitatea și creșterea economică a Chinei pe termen lung. Investitorii simt, de asemenea, o schimbare la Beijing – unele dintre cele mai de succes companii private din China au intrat sub o mai mare supraveghere, pe măsură ce controlul domnului Xi asupra puterii crește. Pe măsură ce companiile de stat par să câștige favoruri, investitorii străini își retrag banii de pe masă.

Japonezii de la Softbank au retras o sumă uriașă de bani din Alibaba, în timp ce Berkshire Hathaway a lui Warren Buffet își vinde participația la producătorul de vehicule electrice BYD. Tencent a retras investiții în valoare de peste 7 miliarde de dolari numai în a doua jumătate a acestui an. Iar SUA iau măsuri drastice împotriva companiilor chineze listate la bursa americană.

„Unele decizii de investiții sunt amânate, iar unele companii străine caută să își extindă producția în alte țări”, a declarat S&P Global Ratings într-o notă recentă. Lumea se obișnuiește cu faptul că Beijingul poate că nu mai este la fel de deschis pentru afaceri ca în trecut – dar dl Xi riscă succesul economic care a propulsat China în ultimele decenii.