Infofinanciar > Lumea la zi > Costurile transportului maritim sunt în scădere! Ce factori contribuie la stabilizarea ratei inflației
Lumea la zi

Costurile transportului maritim sunt în scădere! Ce factori contribuie la stabilizarea ratei inflației

Costurile transportului maritim sunt în scădere! Ce factori contribuie la stabilizarea ratei inflației
sursa foto fr8star

Costul containerelor de transport maritim este în scădere în întreaga lume, pe măsură ce lipsurile și blocajele care au afectat comerțul maritim pe parcursul celei mai mari părți a pandemiei se diminuează rapid. Scăderea ar putea contribui la reducerea inflației și sugerează o încetinire a cererii în economia globală.

Indicele Drewry World Container Index, care măsoară prețul unei game de containere de 40 de picioare (12 metri, mărimea standard pentru containere de transport) pe principalele rute de transport maritim, a scăzut cu 61% de la an la an. În luna septembrie a anului trecut, indicele înregistra maxime istorice de peste 10.000 de dolari; pe 29 septembrie, a scăzut la 4.014 dolari. Costurile au scăzut în mod constant în fiecare săptămână începând din februarie, dar scăderea recentă a fost considerabil mai accentuată. Costurile medii au scăzut cu aproape 2.000 de dolari în ultimele cinci săptămâni, arată The Economist.

Transportul maritim, un avantaj economic

Costurile de transport maritim între Shanghai și coasta de vest a Americii au scăzut cel mai mult. Prețurile containerelor între Shanghai și Los Angeles au scăzut cu 73% de la an la an, pe măsură ce congestiile și blocajele din porturile chinezești s-au atenuat. Povestea este aceeași și de cealaltă parte a Pacificului. Marine Exchange of Southern California a raportat la începutul acestei luni doar șase nave de containere la cozi pentru porturile Los Angeles și Long Beach, față de 109 la vârful din ianuarie.

Încetinirea economiei globale explică în mare parte această schimbare. În luna august, indicele managerilor de achiziție J.P. Morgan Global Manufacturing, un sondaj realizat în rândul întreprinderilor din întreaga lume, a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 26 de luni, de 50,3, abia peste pragul de 50 care indică faptul că un sector este în creștere. Sfârșitul boom-ului de importuri americane pare să fie un factor esențial în scăderea costurilor de transport. Nivelul mediu pe trei luni al bunurilor importate a scăzut în iunie și iulie, după ce a crescut constant timp de 23 de luni. Această scădere este chiar mai accentuată în termeni reali, având în vedere saltul recent al prețurilor.

Există încă unele blocaje pe coasta de est și pe coasta Golfului din America, precum și întârzieri la transport în diverse părți ale lumii. Într-adevăr, costurile globale ale containerelor sunt încă mult mai mari decât înainte de pandemie, ceea ce înseamnă că ar putea exista mai multe șanse ca acestea să scadă.

Încă sunt probleme în lanțul de aprovizionare

Cercetările publicate în august de Federal Reserve Bank of New York indică faptul că aproximativ 40% din creșterea prețurilor între 2019 și 2021 s-a datorat șocurilor legate de ofertă. Acest lucru sugerează că inflația în acești doi ani ar fi fost mai degrabă de 6% fără numeroasele blocaje care au apărut în întreaga lume.

Prin urmare, rezolvarea acestor probleme ar trebui să contribuie la revenirea mai rapidă a inflației la niveluri normale. Cercetările efectuate de Banca Reglementelor Internaționale, un club al băncilor centrale, sugerează că o rezolvare rapidă a blocajelor din lanțul de aprovizionare ar face diferența între o scădere a inflației americane la aproximativ 2% în 2024 sau menținerea acesteia la peste 3%.