Infofinanciar > Lumea la zi > BBC: Ce știm despre colapsul băncilor Silicon Valley și Signature? Siguranța cetățenilor afectați și riscul din industrie
Lumea la zi

BBC: Ce știm despre colapsul băncilor Silicon Valley și Signature? Siguranța cetățenilor afectați și riscul din industrie

Silicon Valley Bank și Signature Bank
sursa foto NDTV

Valoarea acțiunilor unor bănci s-a prăbușit în întreaga lume după colapsul a două bănci americane. Cât de grav este acest lucru și ce înseamnă pentru oamenii de rând? Atunci când însuși președintele SUA se străduiește să le spună oamenilor că banii lor sunt în siguranță, înseamnă că guvernul ia în serios un accident financiar.

Asigurările date luni de Joe Biden nu au fost doar pentru clienții celor două bănci falimentare. Există ramificații mai largi, în SUA și în întreaga lume. Iată câteva dintre marile întrebări, în urma prăbușirii Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank.

De ce au dat faliment Silicon Valley Bank și Signature Bank?

Silicon Valley Bank, care era specializată în acordarea de împrumuturi companiilor din domeniul tehnologiei, a fost închisă vineri de autoritățile de reglementare din SUA, care i-au confiscat activele. A fost cel mai mare faliment al unei bănci americane de la criza financiară din 2008.

Aceasta încercase să strângă bani pentru a acoperi o pierdere rezultată din vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor. Vestea problemelor a determinat clienții să se grăbească să retragă fonduri, ceea ce a dus la o criză de numerar.

Duminică, autoritățile au preluat și Signature Bank din New York, care avea mulți clienți implicați în criptomonede și care a fost considerată instituția cea mai vulnerabilă la un atac bancar similar. Atât SVB, cât și Signature Bank erau specializate într-un singur sector. De asemenea, erau prea expuse la active ale căror valori au fost presate de creșterea ratelor dobânzilor.

Ce alte bănci sunt în pericol?

Acțiunile băncilor din SUA, Asia și Europa s-au prăbușit în urma colapsului SVB și Signature Bank, investitorii fiind îngrijorați de starea generală a sectorului bancar. Creditorii mai mici din SUA au fost deosebit de afectați, deși marți și-au revenit. Vânzarea inițială a avut loc în ciuda faptului că aceștia și-au asigurat clienții că au acces la suficient numerar pentru a se putea proteja în caz de șocuri.

Investitorii sunt îngrijorați de faptul că eșecurile celor două bănci sunt un semn al problemelor altor firme. Deoarece majoritatea băncilor își distribuie expunerea în numeroase sectoare și, de asemenea, au o mulțime de numerar la îndemână, se presupune că riscul pentru restul sectorului bancar este scăzut.

Cu toate acestea, falimentele au scos în evidență faptul că multe bănci sunt mai riscante decât ar putea părea, deoarece multe dintre ele vor fi suferit pierderi din investițiile în obligațiuni guvernamentale pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, împingând valoarea acestora în jos.

Aceasta este o perspectivă la care investitorii s-au trezit în ultimele zile și este unul dintre motivele pentru care acțiunile băncilor au scăzut.

Sunt banii cetățenilor în siguranță?

Guvernul SUA garantează de mult timp depozitele bancare sub 250.000 de dolari, iar  majoritatea oamenilor nu au mai mult de atât într-un cont bancar. SVB și Signature au avut un set diferit de clienți: SVB se adresa în mare parte firmelor de tehnologie aflate la început de drum, în timp ce Signature Bank era o bancă comercială axată pe clienții corporativi. Multe dintre aceste conturi dețineau sume care depășeau nivelul de 250.000 de dolari.

Dar măsurile luate în weekend de către Departamentul Trezoreriei, Rezerva Federală și Federal Insurance Deposit Corporation (FDIC) au făcut ca nici măcar acești clienți să nu-și piardă banii.

Președintele Biden a declarat în această săptămână că aceste măsuri ar trebui să-i liniștească pe americanii îngrijorați de sistemul bancar: „Depozitele voastre vor fi acolo când veți avea nevoie de ele”. Între timp, HSBC a cumpărat divizia britanică a SVB, aducând ușurare firmelor de tehnologie britanice care au avertizat că ar putea da faliment fără ajutor. Această mișcare a însemnat că clienții și întreprinderile care nu și-au putut retrage banii au putut acum să îi acceseze în mod normal.

Ce industrii sunt afectate?

SVB este un creditor esențial pentru întreprinderile aflate la început de drum, astfel încât prăbușirea sa a generat temeri privind impactul asupra multor alte sectoare, de la tehnologia climatică la cercetarea medicală. Compania este partenerul bancar pentru aproape jumătate din companiile americane din domeniul tehnologiei și al sănătății finanțate prin capital de risc care s-au listat la bursă anul trecut.

Deși filiala britanică a SVB era mică, cu puțin peste 3.000 de clienți de afaceri, colapsul acesteia ar fi creat „un risc serios pentru unele dintre cele mai promițătoare companii din domeniul tehnologiei și al științelor vieții”, a declarat cancelarul britanic Jeremy Hunt. Una dintre companiile care a fost prinsă în colaps a fost piața de artizanat online Etsy, cu sediul în SUA.

La sfârșitul săptămânii, compania a declarat că a înregistrat o întârziere în emiterea plăților către unii vânzători în legătură cu prăbușirea SVB. Aceasta a precizat că echipele „au lucrat non-stop pentru a implementa o soluție” și că a reușit să emită depozitele luni, scrie BBC.