Lumea la zi

Bat pasul pe loc! China înregistrează cel mai lent ritm al creșterii economice de aproape jumătate de secol

Populația Chinei, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

China a avut în 2022 cel mai lent ritm de creștere economică din ultima jumătate de secol. Acest lucru a fost cauzat în principal de faptul că autoritățile de la Beijing au introdus o serie de politici și restricții anti-Covid-19 care, la rândul lor, au afectat sever activitatea economică din trimestrul patru al anului trecut. De asemenea, fenomenul a fost „împins de la spate” de declinul prelungit al pieţei imobiliare.

Chiar dacă mai multe date privind creșterea economiei chineze din ultimul trimestru al anului 2022 au depășit așteptările analiștilor, experții spun că perspectivele unei redresări rămân reduse.

Conform datelor oficiale publicate de autoritățile de la Beijing, Produsul Intern Brut al Chinei (PIB) a avut o creștere anuală de 2,9% în segmentul  octombrie-decembrie 2022. Procentul este peste așteptările analiștilor, care previzionau un salt de 1,8%.

De asemenea, în trimestrele doi şi trei din anul trecut, economia Chinei a crescut cu 0,4% şi, respectiv, 3,9%.

Luând în calcul toate cele 4 trimestre, PIB-ul Chinei s-a majorat anul trecut cu 3%. Însă, obiectivul oficial stabilit de Beijing a fost de aproximativ 5,5%, scriu cei de la Economica.

2022, unul dintre cei mai slabi ani

Dacă omitem creșterea economică de 2,2% din anul 2020, când China s-a confruntat cu pandemia de Coronavirus, saltul de doar 3% din 2022 a fost cea mai slabă perfornanță a Beijingului din 1976, care a fost anul final al „Revoluţiei Culturale”.

„Datele privind evoluţia economiei în decembrie sunt în mod surprinzător pozitive, dar rămân slabe, în special pe segmentele legate de cerere, cum ar fi vânzările cu amănuntul”, a susținut Louise Loo, economist în cadrul Oxford Economics.

Ce se întâmplă în 2023

Conform unui sondaj realizat de Reuters, în 2023, PIB-ul Chinei va crește cu  4,9%, cu o accelerare așteptată de economiști în trimestrul doi.

Specialiștii spun că o eventuală redresare a țării asiatice ar avea 2 efecte: temperarea recesiunii globale și creșterea presiunilor inflaţioniste.

Creșterea economică globală, pusă sub semnul întrebării

Sondajul PwC CEO Survey arată că 73% dintre directorii generali de companii chestionați se așteaptă ca economia globală să înregistreze o scădere în anul 2023. Acest procent întruchipează cel mai pesimist scenariu din ultimii 12 ani.

De altfel, rezultatul evidențiază o schimbare totală a așteptărilor. În ediția din 2022 a sondajului, 77% dintre cei care au participat în cadrul cercetării au declarat că se așteaptă ca economia lumii să crească.

„Ultimii ani au supus întreaga societate unui test de rezistenţă: pandemie, război, criză energetică, inflaţie record, dobânzi tot mai mari, astfel că pesimismul exprimat în actualul sondaj nu este surprinzător. Totuşi directorii generali din România sunt mai încrezători în evoluţia economiei naţionale decât în cea a economiei globale, având în vedere că 62% dintre aceştia estimează încetinirea pe plan local faţă de 75% care anticipează declinul la nivel global. Deşi percepţia faţă de situaţia macroeconomică s-a înrăutăţit, liderii din ţara noastră sunt mai optimişti în privinţa companiilor pe care le conduc, mai mult de jumătate anticipând creşterea afacerilor în următorul an, ceea ce înseamnă că şi-au construit strategiile luând în calcul o potenţială scădere a economiei”, a susținut Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România, scriu cei de la Bursa.