Info

România intră într-o nouă etapă de creștere economică! Nicolae Ciucă:„ Investițiile au depășit consumul cu 1,3%”

Nicolae Ciucă, Sursă foto: Spotmedia
Sursă foto: Spotmedia

Evoluțiile economice ale României continuă să înregistreze un trend ascendent. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, în premieră, contribuția investițiilor la PIB, de 3,8% în trimestrul trei al anului trecut, a depășit consumul (2,5%). Diferența marchează trecerea de la o economie bazată pe consum la una bazată pe investiții și este apreciată de premier ca fiind una dintre cele mai importante realizări ale Cabinetului Ciucă.

„Investițiile au devenit o componentă mai importantă decât consumul, în alcătuirea bugetului de stat și în creșterea economiei. Potrivit indicatorilor de profil, în trimestrul al treilea al anului trecut, investițiile au contribuit cu 3,8% în creșterea PIB, iar consumul – cu 2,5%. Dincolo de aceste cifre, situația se poate observa mergând prin țară și privind cum construcțiile industriale, comerciale ori rezidențiale au devenit un domeniu foarte vizibil, generator de locuri de muncă. La aceste investiții private se adaugă cele guvernamentale și fondurile europene, care aduc constant îmbunătățiri infrastructurii publice din aproape orice domeniu, de la autostrăzi și căi ferate, până la spitale și școli. A venit momentul ca România să se comporte ca o țară care își merită locul în organizații ale statelor cu economii avansate, precum UE sau OECD. Acum, investițiile devin locomotiva creșterii economice, iar asta arată că România a devenit interesantă pentru investitorii internaționali, care ne văd ca pe o piață performantă, profitabilă și stabilă. Trecerea de la o economie bazată pe consum la una bazată pe investiții este una dintre cele mai importante realizări ale guvernului pe care îl conduc“, a postat premierul Nicolae Ciucă pe contul de Facebook.

PIB-ul a crescut în trimestrul III cu 3,8%

Conform datelor provizorii ale Institutul Național de Statistică (INS), în trimestrul III din 2022, Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat o creștere de 3,8% (pe seria brută) și 4,6% (pe seria ajustată sezonier) comparativ cu perioada similară din 2021. Creșterea trimestrială consemnată în 2022 a fost de 1,2%.

Domeniile care au avut înregistrat cea mai mare creștere economică în 2022 sunt, conform evoluției volumului valorii adăugate brute:

– Industrie: +0,1 puncte procentuale, de la 96,4% la 96,5%;

– Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante: +0,5 puncte procentuale, de la 105,1% la 105,6%;

– Informații și comunicații: +0,3 puncte procentual, de la 120% la 120,3%.

FMI și CE confirmă potențialul de creștere economică al României

Conform prognozelor Fondului Monetar Internațional și ale Comisiei Europene, România are un potențial de creștere economică peste țările din regiune.

Astfel, potrivit estimărilor FMI economia locală va înregistra anul acesta o expansiune de 3,1%. Prognoza Comisiei Europene este de 1,8%, dar situează România peste Polonia (creștere de 0,7%) și Ungaria, țară care înregistrează o stagnare a creșterii economice și o inflație foarte ridicată.

În ceea ce privește inflația în România, BNR dă asigurări că vom reuși să evităm acest fenomen economic anul acesta. „Considerăm că nu va fi o recesiune în 2023. Aproape cu certitudine, nu vedem semnale de recesiune, chiar dacă creșterea economică va fi mai mică decât în 2022. ROBOR stagnează, a coborât ușor, nu mai sunt șanse să se apropie de 8%, așa cum am avut în cursul anului trecut“, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.