Infofinanciar > Info > Banii secreți ai Elenei Udrea, când era în Costa Rica! Ar fi avut 500.000 de euro în contul fiicei unui fost SRI-ist
Info

Banii secreți ai Elenei Udrea, când era în Costa Rica! Ar fi avut 500.000 de euro în contul fiicei unui fost SRI-ist

Elena Udrea capital.ro
sursă foto: capital.ro

Cum procesul este încă în derulare, cu fiecare pas pe care îl fac, judecătorii află din ce în ce mai multe detalii. Elena Udrea a fost un politician cu o viață spumoasă, iar acum, chiar dacă nu se mai află pe scenă, ci în spatele gratiilor, tot mai rămân numeroase întrebări fără răspuns. De data aceasta, soția unui fost ofițer din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) face declarații ce nu au mai fost făcute până în prezent.

Ei bine, la momentul de față, este în plină desfășurare procesul prin care fosta candidată la președinție se judecă cu fosta asociată a sa de la Boghiș Băi, Lia Stanca, dar și cu fiica acesteia, Nadine. Este un proces complicat și cu multe amănunte. Chiar dacă până la momentul de față se știa doar că, prin acest dosar, Udrea dorea doar să-și salveze o parte dintre investițiile realizate în perioada în care era ministru, acum, din informațiile obținute, se poate deduce că altele se doresc a fi rezultatele.

500.000 de euro pentru afacerea lui Udrea

În foarte scurt timp, mai exact la data de 14 februarie 2023, judecătorii de la tribunalul Sălaj vor trebui să hotărască care este adevărul în privința provenienței banilor Elenei Udrea în timp ce aceasta era era în Costa Rica, în exil. Încă este foarte puțin cunoscut cum ar fi putut fostul politician să facă rost de finanțe pentru a se descurca, mai ales că întreaga avere și toate conturile îi erau puse sub sechestru de către statul român.

Se discută despre un moment mai puțin abordat până acum, ci anume momentul aprilie 2018, când Elena Udrea a renunțat la acționariatul societății SC Tim Rail Carbo SRL. Împreună cu ea, mai erau implicați, în mod egal, Valeriu Trică (fostul șef al regionalei CFR Timișoara), Oana Popoviciu (soția lui Alin Popoviciu, fost deputat PDL) și Flavius Ranga (om de afaceri din Timișoara).

Udrea și-a vândut acțiunile de la SC Tim Rail Carbo SRL la doar câteva zile după ce ÎCCJ a dat sentința în dosarul Gala Bute (dosar rejudecat ulterior), însă asta după ce fugise deja în Costa Rica. Pentru partea sa din acționariat, Elena Udrea a primit nici mai mult nici mai puțin de 500.000 de euro.

Unde s-au dus acești bani?

În exil, la peste 11.000 de kilometri față de casă, fostului ministru i-ar fi fost foarte greu din punct de vedere financiar, iar tocmai de aceea, această tranzacție foarte mare, vorbind, totuși, de jumătate de milion de euro, ar fi reprezentat ajutorul perfect. Însă, cum de procurori care puseseră sechestru pe acțiunile Elenei Udrea la Boghiș Băi, nu au acționat în același mod și când a venit vorba de Tim Rail Cargo?

Ei bine, se pare că fosta candidată la președinție a încercat să păcălească sistemul pentru a-și proteja banii. Partea sa din afacere i-a fost cumpărată de către Valeriu Trică, adică fostul șef al regionalei CFR Timișoara, iar Udrea a aranjat cu acesta ca banii să-i fie direcționați către un cont specific. Astfel, cei 500.000 de euro au ajuns în contul fiicei Liei, asociată cu Udrea din Boghiș Băi, și a lui Viorel Stanca, fost ofițer al Serviciului Român de Informații.

Potrivit posibilului plan al acestora, banii ar fi trebuit să ajungă la Udrea până la finalul anului următor, 2019. Această informație a fost ținută în secret până la momentul de față, însă jurnaliștii Fanatik au consultat actul prin care fostul ministru redacta o solicitare către instanță chiar în cazul cu Veronica (Lia) și Nadine Stanca. Potrivit sursei mai sus amintite, Elena Udrea a cerut restituirea sumei de 350.000 de euro, care a făcut obiectul unui împrumut de 500.000.

Cu documentele pe masă

„La data de 17.04.2018 între reclamantă şi domnul T.I.V. a fost încheiat un contract de cesiune de părţi sociale care a avut ca obiect transferarea dreptului de proprietatate de la reclamantă către T.I.V. asupra tuturor părţilor sociale deţinute de către reclamantă în schimbul plăţii de către acesta din urmă a sumei de 500.000 de euro.

În urma unei înțelegeri prealabile dintre reclamantă şi pârâta- Stanca Veronica Elena şi anume aceea de a-i remite cu titlu de împrumut suma de 350.000 de euro, parte integrantă a sumei de 2.350.500 lei, reclamanta i-a cerut domnului T.I.V. să facă plata celor 500.000 euro echivalentul a 2.325.000 lei, reprezentând preţul părţilor sociale vândute către aceasta, direct în contul pârâtei- Stanca Nadine-Magda la solicitarea pârâtei- Stanca Veronica Elena, urmând ca pârâtele să-i restituie aceeaşi sumă de bani până la data de 31.12.2019”, se arată în dosar.

Răspunsul familiei Stanca

Răspunsul Liei Sanca a venit destul de rapid , aceasta declarând instanței că, în realitate, Elena Udrea i-ar fi fost, în realitate, datoare. Iar pentru că se afla la peste 11.000 de kilometri distanță, un acord fizic între cele două, o hârtie, nu a existat niciodată. Ca replică, avocatul fostului ministru a adus la dosar mai multe mesaje electronice, de tip e-mail, pentru a-i dovedi cele spuse de Udrea

„Realitatea este alta, reclamanta se afla în Costa Rica şi primea sume de bani ca să se întreţină de la pârâtă, deoarece avea sechestru pe toate bunurile şi avea nevoie de o justificare pentru banii primiţi. Înţelege că se încearcă denaturarea realităţii şi obţinerea unor foloase necuvenite care nu pot să fie recuperate dintr-un alt dosar, respectiv o investiţie realizată de către Udrea Elena în societatea Băi Boghiş care nu o să mai poată fi recuperată pentru că societatea a intrat în faliment (…)”, a mai arătat avocatul familiei Stanca în instanță.

Avocatul Elenei Udrea a venit rapid cu replica, declarând că „este vorba de sumă de bani foarte mare care a intrat în contul pârâtei, cu o explicaţie. Această sumă nu a intrat în cont pur şi simplu, nu i-a câştigat, nu i-a primit drept plată, i-a primit cu indicaţia expresă ca fiind banii reclamantei Udrea Elena, cu înţelegeri prealabile, prin urmare acesta este obiectul contractului”.

Doar o „justificare”?

Fosta parteneră de afaceri a Elenei Udrea a continuat și a justificat în instanță că „Era nevoie de o justificare” a acelor sume de bani. Astfel, însăși Lia Stanca a a fost cea care a venit cu explicații, povestindu-le judecătorilor că Elena Udrea a avut un card propriu, deschis pe numele fiicei sale și că a făcut acest lucru „din prietene” față de fostul ministru.

„Pârâta Stanca Veronica arată că sumele transferate de către dl. T. în contul fiicei sale nu au legătură cu suma împrumutată ulterior, doar că fiind apropiate ca şi dată şi negăsind o formă de justificare a utilizării cardului de către Elena Udrea au încercat să ajungă la o înțelegere.

Arată că nu a existat un contract de împrumut au fost nişte discuţii, nişte propuneri de justificare a sumelor de bani pe care ulterior perioadei iulie 2018-mai 2019 reclamanta i-a folosit în Costa Rica, de pe cardul pârâtei. Era nevoie de o justificare deoarece pe de o parte şi ca o sumă de bani de care reclamanta spunea că ar avea nevoie de ei în Costa Rica şi ca pârâta să ştie cam de ce sumă de bani ar fi nevoie să o ajute în continuare, era o rugăminte a acesteia şi nu era administratorul sumelor de bani ale reclamantei.

Reclamanta i-a restituit un împrumut, era clar că pârâta deținea acei bani sau parte din acei bani iar reclamanta ştia că poate să o ajute la acel moment cu sume de bani în continuare”, a explicat Stanca.

Mișcările instanței

Chiar și așa, în luna decembrie a anului trecut, instanța nu a acceptat cererea avocatului Liei Stanca de emitere a unei adrese către BRD, banca unde fusese deschis contul respectiv, prin care să se dovedească că Stanca îi transferaseră multe sume de bani fostei candidate la prezidențiale în timp ce era în Costa Rica prin intermediul soțului acesteia, Adrian Alexandrov.

„În esenţă, reclamanta s-a întreţinut în toată perioada ulterioară sechestrului penal în principal cu sume de bani care proveneau de la pârâtă în considerarea relaţiei de prietenie care este consecutivă colaborării în societatea Băi Boghiş”, a finalizat avocatul Liei Stanca.