Lumea la zi

Bani din toate părțile! Comisia Europeană propune un ajutor de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Ucraina și UE - sursa foto - agrointel.ro
Sursă foto: European Parliament

Comisia Europeană a propus miercuri împrumuturi concesionale în valoare de 5 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să evite ruina financiară.

„Ucraina are nevoie urgentă de sprijin pe termen scurt pentru a menține serviciile publice esențiale și pentru a atinge un anumit grad de stabilitate economică și financiară. Prin acordarea unei noi asistențe macrofinanciare excepționale în valoare de 5 miliarde de euro, UE își demonstrează din nou angajamentul de a sprijini Ucraina”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, potrivit Politico.

Aceasta este a doua tranșă dintr-un pachet mai mare de asistență macrofinanciară de până la 9 miliarde de euro, anunțat în luna mai, care a fost blocat din cauza reticenței Germaniei de a oferi garanții pentru împrumuturi, susținând în schimb acordarea de granturi. Acest lucru a determinat Comisia Europeană să obțină, în iulie, împrumuturi în valoare de 1 miliard de euro garantate de la bugetul UE, însă este nevoie ca țările UE să ofere sprijin bugetar pentru tranșele ulterioare.

În cadrul tranșei anunțate miercuri, bugetul UE va subvenționa dobânzile și comisioanele, iar garanțiile țărilor UE vor acoperi 70% din capital. Perioada de rambursare ar fi de până la 25 de ani. Comisia va conveni cu Ucraina cu privire la condițiile legate de ajutor, inclusiv „o transparență și o responsabilitate sporită în ceea ce privește utilizarea resurselor bugetare”, a scris aceasta.

Statele trebuie să pună de acord

Se așteaptă ca miniștrii de finanțe ai UE, reuniți vineri la Praga, să aprobe în unanimitate, o condiție prealabilă astfel încât Comisia să apeleze la piețe. Ungaria a afișat rezerve la reuniunea de săptămâna trecută, dar oficialii sunt încrezători că acestea pot fi rezolvate până vineri. De asemenea, Parlamentul European trebuie să își dea acordul.

Dacă totul va merge în linie dreaptă, acest lucru ar permite Comisiei să plătească împrumuturile „într-un număr mic de tranșe”, a scris executivul UE, începând cu o tranșă de 2 miliarde de euro la începutul lunii octombrie, a declarat un oficial european. Dar restul ar putea dura mai mult, deoarece în multe țări este nevoie de aprobarea parlamentară pentru a oferi garanții. Dombrovskis a făcut apel la țările UE să „ofere rapid garanții suplimentare”.

Există discuții în curs de desfășurare pentru a stabili dacă ultimele 3 miliarde de euro ar trebui să fie plătite sub formă de granturi și dacă ar trebui luate în considerare donațiile bilaterale din partea țărilor UE, lucru solicitat de Germania, care a plătit deja 1 miliard de euro sub formă de granturi către Kiev. Comisia Europeană a mai declarat că ultimele 3 miliarde de euro vor fi vărsate „cât mai curând posibil”, fără a oferi un termen limită.