Infofinanciar > Info > Inflația a luat-o razna! BNR a anunțat o creștere peste estimări
Info

Inflația a luat-o razna! BNR a anunțat o creștere peste estimări

inflație sursa foto Edvim
Sursa foto: Edvim

Prețurile sunt într-o continuă creștere. Surse guvernamentale susțin că inflația va ajunge în următoarele luni la 15%. Această majorare alarmantă îi sperie pe români. O posibilă scădere a inflație ar putea fi vizibilă abia la sfârșitul anului.

Rata inflației în România ar putea fi de 12,5% la finalul anului. Această valoarea a rezultat în urma proiecțiilor Băncii Naționale Române. Chiar și așa, inflația a atins o valoare record în luna aprilie a acestui an.

Inflația a dus la mari creșteri ale cheltuielilor necesare satisfacerii nevoilor de bază.

Conform unui studiu, românii au spus că cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în sectorul alimentelor și al combustibilului, de aproximativ 77%. Acesta este urmat de cel al utilităților- 70%.

Aflat la o distanță semnificativă, sectorul materialelor de construcții a înregistrat un scor de 17%.

Inflația ar putea scădea la finalul anului

Banca Națională a României a prognozat o inflație de 11,2% la finalul trimestrului II al acestui an. Aceasta ar putea fi în scădere astfel: 10,2% la finalul trimestrului III și de 9,6% la finele trimestrului IV, conform Raportului trimestrial asupra inflației.

„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an”, se spune în raport.

Potrivit sursei citate, rata anuală a inflației CORE2 ajustat continuă să recepteze pe termen scurt majorările în lanț ale costurilor de producție, întrucât este proiectată să crească pe parcursul primul trimestru. Odată cu risipirea  treptată a presiunilor din partea factorilor de ofertă, tendința ascendentă a indicatorului se va inversa. Este prognozată o decelerare graduală, cu o revenire la marginea superioară a intervalului țintă: primul trimestru al anului 2023.

Balanţa riscurilor la adresa proiecţiei ratei anuale a inflaţiei este apreciată a fi uşor înclinată în sensul unor abateri în sus faţă de traiectoria descrisă în scenariul de bază. La momentul actual, surse apreciabile de incertitudini continuă să provină din partea evoluţiilor viitoare ale crizei energetice şi ale celei sanitare.