Infofinanciar > Lumea la zi > Banca Angliei majorează dobânzile la 5%. Inflația britanică atinge cote record
Lumea la zi

Banca Angliei majorează dobânzile la 5%. Inflația britanică atinge cote record

alephnews.ro
sursa foto alephnews.ro

Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual mai mult decât se aștepta lumea, după ce a declarat că au apărut știri „semnificative” care sugerează că inflația britanică va avea nevoie de mai mult timp pentru a scădea. Comitetul de politică monetară (MPC) al BoE a votat cu 7-2 pentru a majora rata dobânzii principale la 5% de la 4,5%, cea mai mare rată din 2008 și cea mai mare creștere a dobânzii din februarie, ca urmare a unei inflații și a unei creșteri salariale mai mari, de la ultima reuniune a factorilor de decizie politică din luna mai.

„În datele recente au apărut vești pozitive semnificative care indică o mai mare persistență în procesul de inflație. Efectele de runda a doua în evoluția prețurilor interne și a salariilor generate de șocurile externe privind costurile vor dura probabil mai mult timp pentru a se dezmorți decât au apărut” a declarat MPC.

Dobânzile majorate la 5%

Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o majorare la 4,75%, deși piețele financiare văzuseră în prima parte a zilei de joi o probabilitate de aproape 50% de creștere la 5%, în urma datelor privind inflația mai mari decât se așteptau publicate miercuri. Responsabilii de politică monetară ai BoE nu au dat prea multe indicii că se ia în considerare o majorare cu jumătate de punct a ratei în perioada premergătoare anunțului de joi. Membrii MPC Silvana Tenreyro și Swati Dhingra s-au opus majorării ratei, la fel ca toate celelalte din acest an, spunând că o mare parte din impactul înăspririi anterioare nu și-a făcut încă simțită prezența, iar indicatorii de perspectivă indicau scăderi abrupte ale inflației și ale creșterii salariilor în viitor.

Guvernatorul Andrew Bailey, într-o scrisoare obișnuită adresată ministrului britanic de Finanțe Jeremy Hunt, în paralel cu decizia, a reiterat cea mai mare parte a declarației MPC. „MPC va face ceea ce este necesar pentru a readuce inflația la ținta de 2% în mod durabil pe termen mediu”, a declarat acesta. Așteptările privind înăsprirea dobânzii BoE au crescut în ultimele zile, majorând puternic costul noilor credite ipotecare, iar înainte de decizia de joi, piețele financiare se așteptau ca rata dobânzii bancare a BoE să atingă un maxim de 6% până la sfârșitul anului. În schimb, economiștii intervievați de Reuters estimau săptămâna trecută un vârf de 5%.

Economia Marii Britanii, care a fost lovită de șocul Brexitului, precum și de pandemia COVID-19 și de creșterea prețurilor la gaze provocată de invazia Rusiei în Ucraina, a evitat o recesiune așteptată pe scară largă până în 2023. Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea celorlalte mari economii bogate, producția abia și-a revenit la nivelurile anterioare pandemiei, iar creșterea din acest an pare să fie de minim 0,25%, potrivit previziunilor BoE de luna trecută. Majorarea ratei de dobândă a BoE vine după decizia Băncii Centrale Europene de săptămâna trecută de a majora dobânzile cu un sfert de punct, până la 3,5%, și după creșterile de dobândă efectuate joi de băncile centrale suedeză și norvegiană.

Inflația, o mare provocare pentru economiile mondiale

În timp ce Marea Britanie se confruntă cu o provocare delicată în ceea ce privește inflația, deoarece aceasta a scăzut lent de la nivelul maxim de 41 de ani de 11,1% atins anul trecut, și alte bănci centrale se confruntă cu provocări. Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a descris miercuri inflația ca fiind o „fiară foarte lacomă”, iar președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat că noi creșteri ale ratelor rămân „o presupunere destul de bună”, în ciuda pauzei de săptămâna trecută. BoE și-a păstrat orientările anterioare privind politica viitoare, care prevedea că, dacă vor exista dovezi ale unor presiuni mai persistente, atunci va fi necesară o nouă înăsprire a politicii monetare.

Banca centrală a remarcat, de asemenea, că randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice pe termen scurt au crescut brusc, estimând un nivel mediu al ratei dobânzii bancare de 5,5% pentru următorii trei ani. BoE a declarat că va urmări îndeaproape impactul asupra costurilor ipotecare, precum și creșterea costurilor pe piața britanică a chiriilor. Cifrele oficiale de miercuri au arătat că inflația prețurilor de consum a rămas neschimbată la 8,7% în luna mai, iar inflația subiacentă a crescut la cel mai ridicat nivel din 1992. Luna trecută, banca centrală a prognozat că inflația va scădea la puțin peste 5% până la sfârșitul acestui an și se va situa sub ținta sa de 2% la începutul anului 2025, conform Reuters .