Infofinanciar > Lumea la zi > Criza ipotecară din Marea Britanie ar putea să-l distrugă pe Rishi Sunak. De ce nu vrea să acționeze premierul?
Lumea la zi

Criza ipotecară din Marea Britanie ar putea să-l distrugă pe Rishi Sunak. De ce nu vrea să acționeze premierul?

gandul.ro
Sursa foto: gandul.ro

Sute de mii de britanici se vor confrunta cu probleme ipotecare în următoarele 12 luni. Premierul britanic a fost păcălit de rata ridicată a inflației din Marea Britanie, care, cu 8,7%, rămâne cea mai mare din Europa de Vest. Drept urmare, Banca Angliei împinge ratele dobânzilor tot mai sus, creând o criză pentru proprietarii de locuințe din Marea Britanie care nu s-a mai văzut de o generație. 

Aproximativ 800.000 de gospodării vor trebui să își refinanțeze proprietățile anul viitor, a calculat think tank-ul Resolution Foundation, iar creșterea ratelor dobânzilor înseamnă că acestea vor plăti în medie cu 2.900 de lire sterline pe an mai mult începând cu 2024. În contextul în care anul viitor se apropie alegerile generale, momentul pentru Sunak nu ar putea fi mai prost ales. 

Aceasta este o „problemă uriașă” pentru alegători, a declarat Andrea Leadsom, membru conservator al Comisiei pentru Trezorerie a Camerei Comunelor și fost ministru al afacerilor din Marea Britanie. 

Singurul lucru de care le era frică britanicilor  

„Este clar că vom pierde următoarele alegeri”, a spus un alt fost ministru de cabinet. „Aceștia sunt alegătorii de care avem nevoie. Nu putem interveni, altfel situația se va înrăutăți, iar Banca Angliei a fost prea lentă să acționeze pentru a o preveni. Gâsca este gătită – dar a fost gătită cu mult timp în urmă”. 

Cu toate acestea, ambii foști miniștri au fost de acord cu Sunak și cu cancelarul său, Jeremy Hunt, că guvernul britanic nu ar trebui să intervină direct pentru a-i sprijini pe cei care se luptă să plătească – în ciuda conștientizării faptului că ar putea fi loviți la urnele de vot ca urmare a acestui lucru. Hunt le-a spus parlamentarilor în această săptămână că schemele de scutire a creditelor ipotecare nu ar face decât „să înrăutățească inflația, nu să o îmbunătățească”. 

Învingerea inflației trebuie să fie prioritatea”, va spune Sunak într-un discurs joi, programat la scurt timp după ce Banca va anunța cea mai recentă majorare a dobânzii. „Dacă nu controlăm inflația acum, pagubele vor fi mai grave și de mai lungă durată”. Impactul majorării ratelor dobânzilor este deosebit de grav în Marea Britanie, din cauza proporției mari de credite ipotecare – 80% din contractele existente și 90% din cele noi – susținute de rate fixe pe termen scurt. 

Problemele ipotecare ale Marii Britanii au fost exacerbate și mai mult de pachetele de sprijin guvernamental introduse în ultimii ani pentru a susține piața imobiliară, cum ar fi programul Help-to-Buy al fostului cancelar George Osborne și vacanța taxei de timbru din epoca COVID a lui Sunak, despre care criticii spun că a atras oamenii să cumpere proprietăți cu o iluzie de accesibilitate. 

Este greu de imaginat că orice fel de lovitură asupra finanțelor personale ale națiunii ar reprezenta un coșmar mai mare pentru Partidul Conservator al lui Sunak, având în vedere că o criză a creditelor ipotecare îi lovește pe cei pe care are cel mai mult nevoie să îi câștige în 2024.

Alegătorii mai tineri – care au sprijinit în mod covârșitor laburiștii în alegerile recente – tind să fie concentrați în orașe în locuințe închiriate, în timp ce majoritatea alegătorilor mai în vârstă care își dețin casele în mod direct, fără ipoteci, sunt deja votanți conservatori blocați. 

Ce este de făcut pentru rezolvarea acestei probleme? 

Singura acțiune reală a lui Sunak și Hunt până acum a fost convocarea celor mai mari creditori ipotecari la o întâlnire vinerea aceasta, unde li se vor „reaminti” obligațiile față de debitori. O acțiune directă suplimentară din partea băncilor sub formă de toleranță – acceptarea de a întrerupe sau de a reduce plățile ipotecare – pare puțin probabilă, deoarece nu ar face decât să contrabalanseze eforturile Băncii Angliei de a ține în frâu inflația. Banca urmează să majoreze joi dobânda sa cheie la 4,75% și ar putea totuși să surprindă cu o mișcare și mai mare. 

Partidul Laburist, aflat în opoziție, și-a publicat miercuri seară propriul plan în cinci puncte, îndemnând la noi cerințe pentru ca creditorii să dea dovadă de clemență față de cei care se luptă să plătească. Dar UK Finance, organismul care reprezintă creditorii ipotecari britanici, susține că băncile lucrează deja cu clienții pentru a găsi soluții alternative. 

Creditorii ipotecari țin să sublinieze, de asemenea, că măsuri mai radicale, cum ar fi impunerea unor vacanțe ipotecare, nu ar face altceva decât să dea cu tifla. 

„Sunt o opțiune care încă mai există, dar dobânda continuă să se acumuleze, astfel încât ajungi să plătești mai mult decât ai fi făcut-o. Mulți oameni nu realizează acest lucru”, a declarat o persoană din domeniul comunicării din industrie, care nu a fost autorizată să vorbească public. 

„Cel mai bun plan ar fi să ignorăm guițările și să subliniem scăderea inflației peste tot, în afară de Marea Britanie, ceea ce înseamnă că majorările de rate aici se vor încheia oricum în scurt timp, chiar și cu dezamăgirile recente în ceea ce privește imprimările inflației”, a declarat Meyrick Chapman, director la Hedge Analytics, pentru POLITICO.  

Această afirmație a fost reluată de către Albert Edwards, strategul global uber-bear al Societe Generale, care a declarat: „cei mai mulți economiști ar spune că este absolut ridicol să ameliorăm impactul creșterii dobânzilor asupra deținătorilor de credite ipotecare, deoarece acest lucru ar însemna că ratele dobânzilor trebuie să crească și mai mult”. 

Cu toate acestea, amploarea crizei este atât de mare încât acum se exercită presiuni asupra guvernului din interiorul Partidului Conservator.  

Un fost ministru care a lucrat direct cu Sunak a declarat: „Apelurile pentru acțiune sunt din ce în ce mai multe. Nu este vorba de o campanie în masă sau de o rebeliune în toată regula, dar există un număr tot mai mare de parlamentari care sunt îngrijorați. M-aș fi așteptat ca el să fie mult mai frontal, având în vedere antecedentele anterioare din timpul COVID, când a fost foarte hotărât”.