Infofinanciar > Info > Ajutor de la Comisia Europeană pentru o mare companie românească! Câți bani primește TAROM
Info

Ajutor de la Comisia Europeană pentru o mare companie românească! Câți bani primește TAROM

Bilete de avion la prețuri reduse. TAROM ți-a anunțat noua campanie
TAROM sursa foto LinkedIn

Companiei aeriene, TAROM  i-a fost aprobat pe 2 mai 2022 de către Comisia Europeană un ajutor de 1,9 milioane de euro pentru a compensa perioada inactivității pe timpul pandemiei.

Conform normelor UE, România primește ajutor de stat pentru a compensa daunele suferite pe 14 rute în perioada 1 iulie- 31 decembrie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor de călătorie impuse de către România și alte țări pentru a opri răspândirea virusului.

„Măsura este destinată să despăgubească operatorul aerian pentru pagubele suferit pe 14 rute în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus şi a restricțiilor de călătorie impuse de România şi alte țări pentru a opri răspândirea virusului”, se arată în comunicatul de presă al executivului comunitar, transmite Agerpres.

Sprijinul oferit va avea forma unei injecții de capital.

Conform articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE, Comisia Europeană este îndreptățită să aprobe ajutorul oferit statelor membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare.

Comisia Europeană este de părere că această măsură va sprijini România pentru a acoperi pagubele suferite în urma pandemiei cu coronavirus, chiar dacă ajutorul nu este suficient pentru  a achita daunele.

Primul ajutor financiar

Primul ajutor aprobat de Comisia Europeană în data de 2 octombrie 2020 se referă la TAROM pentru pagubele suferite în perioada 16 martie- 30 iunie 2020 cu un ajutor de 19,3 milioane de euro.

Orice sprijin public de care a beneficiat TAROM va trebui să fie returnat .

Compania aeriană în pandemie

În contextul pandemiei, TAROM a înregistrat o scădere a zborurilor și a câștigurilor materiale în perioada menționată.  Acest lucru a dus la concedieri masive, astfel încât aproximativ  30% dintre angajați au rămas fără loc de muncă, inclusiv piloți și stewardese.

S-au înregistrat pierderi de peste 300 de milioane de lei din cauza crizei sanitare. Compania are șanse de revenire abia în 2024.

Într-o piață afectată de pandemie, TAROM vinde avioane

De asemenea, pandemia a determinat compania aeriană TAROM să pună spre vânzare 14 avioane vechi. Această perioadă de stagnare a surprins compania cu o flotă supradimensionată, de 29 de avioane. Din cauza restricțiilor de circulație, multe dintre aeronave stăteau mai mult la sol decât în aer și aduceam consum companiei. Aceste avioane au valorat aproximativ 99 de milioane de dolari.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat pentru Digi24 la acea vreme că planul de restructurare al TAROM vizează și uniformizarea flotei care ar putea readuce compania aeriană de stat pe profit în 3-4 ani.

“Se lucrează intens la un plan de restructurare, în scris dar și în faptă. Planul implică uniformizarea flotei. Va rămâne cu o flotă ceva mai mică, cam trei sferturi din flota actuală, se vând avioanele vechi și or să vină avioane noi. Se poate face o companie eficientă. Vor fi doar două tipuri de aeronave, Being și ATR, ceea ce ar reduce mult costurile”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.