Infofinanciar > Lumea la zi > Avertizarea secretarului Trezoreriei. SUA nu va mai putea plăti salariile muncitorilor
Lumea la zi

Avertizarea secretarului Trezoreriei. SUA nu va mai putea plăti salariile muncitorilor

SUA dolar
Sursa foto: capital

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că SUA ar putea rămâne fără bani până la 1 iunie dacă Congresul nu reușește să majoreze sau să suspende plafonul datoriei. Atingerea plafonului datoriei ar însemna faptul că Guvernul nu mai poate împrumuta bani. Yellen a îndemnat Congresul să acționeze „cât mai curând posibil” pentru a aborda limita de 31,4 miliarde de dolari.

Președintele Joe Biden a convocat o reuniune a liderilor din Congres pe această temă pe data de 9 mai. Plafonul datoriei a fost ridicat, prelungit sau revizuit de 78 de ori din 1960.

Plafonul datoriei, o problemă financiară a SUA

În acest caz, republicanii din Camera Reprezentanților au cerut reduceri drastice de cheltuieli și o revenire asupra unor aspecte din agenda președintelui Joe Biden, inclusiv programul său destinat scutirii împrumuturilor studențești și creditele fiscale pentru energia verde, în schimbul voturilor pentru ridicarea plafonului datoriei. La rândul său, acest lucru a stârnit obiecții din partea democraților din Senat și a președintelui Biden, care a declarat săptămâna trecută că această chestiune „nu este negociabilă”. Cu toate acestea, președintele este supus unor presiuni tot mai mari din partea grupurilor de afaceri, inclusiv a Camerei Congresului SUA,  pentru a discuta propunerile republicane.

O intrare în incapacitate de plată, care ar fi prima din istoria SUA, ar putea bulversa piețele financiare globale și ar putea distruge încrederea în SUA ca partener de afaceri la nivel mondial. Experții au avertizat că, de asemenea, o incapacitate de plată ar putea duce la o recesiune în SUA și la creșterea șomajului. Acest lucru ar însemna că SUA nu ar mai putea împrumuta bani pentru a plăti salariile angajaților guvernamentali și ale personalului militar, cecurile de asigurări sociale sau pentru alte obligații, cum ar fi plățile contractorilor din domeniul apărării. Chiar și prognozele meteorologice ar putea fi afectate în cele din urmă, deoarece multe dintre ele se bazează pe datele furnizate de Serviciul Național de Meteorologie, finanțat de guvernul federal.

Într-o scrisoare adresată marți membrilor Congresului, Yellen a declarat: „Am învățat din impasurile anterioare privind limita de îndatorare că așteptarea până în ultimul minut pentru a suspenda sau a crește limita de îndatorare poate cauza daune grave pentru încrederea întreprinderilor și a consumatorilor, poate crește costurile de împrumut pe termen scurt pentru contribuabili și poate avea un impact negativ asupra ratingului de credit al Statelor Unite”. Yellen a adăugat că este imposibil de știut cu siguranță când anume SUA va rămâne fără sprijin financiar.

Incapacitate de plată

Anunțul acesteia a venit în aceeași zi în care Biroul de buget al Congresului (CBO) a raportat că există un „risc semnificativ mai mare ca Trezoreria să rămână fără fonduri la începutul lunii iunie”. „Cu toate acestea, data preconizată de epuizare rămâne incertă, deoarece calendarul și valoarea încasărilor de venituri și a cheltuielilor din următoarele săptămâni sunt dificil de prevăzut”, se arată în raportul CBO. Trezoreria plănuiește să crească împrumuturile până la sfârșitul trimestrului care se va încheia în iunie, în valoare totală de aproximativ 726 miliarde de dolari, cu aproximativ 449 miliarde de dolari mai mult decât se preconiza la începutul acestui an. Oficialii au declarat că acest lucru se datorează parțial încasărilor mai mici decât se așteptau din impozitul pe venit, cheltuielilor guvernamentale mai mari și unui sold de numerar la începutul trimestrului care a fost mai mic decât se anticipa.

Într-o declarație comună de luni, liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, și liderul democrat din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, au semnalat că SUA „nu își permit luxul de a aștepta până la 1 iunie pentru a se uni, a adopta o lege curată pentru a evita intrarea în incapacitate de plată și a preveni consecințele catastrofale pentru economia noastră și pentru milioane de familii americane”. „Republicanii nu pot permite ca extremismul de dreapta să ne țină națiunea ostatică. De generații întregi, Congresul a luat decizii privind cheltuielile și veniturile ca parte a procesului bugetar anual, care este în curs de desfășurare. Acesta este locul potrivit pentru a dezbate și a discuta situația fiscală a națiunii noastre, nu într-o situație de ostatici în care republicanii de extremă MAGA încearcă să își impună agenda radicală asupra Americii.” se prezintă în declarație.

De partea republicană, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, l-a acuzat pe președintele Biden că „a refuzat să își facă treaba și amenință să ne împingă națiunea în primul său impediment”. „Timpul trece. După trei luni de inactivitate a administrației Biden, Camera a acționat și există un proiect de lege care se află în Senat chiar în acest moment și care ar pune capăt riscului de default. Senatul și președintele trebuie să se apuce de treabă – și în curând” a spus McCarthy într-o declarație. Într-o altă scrisoare trimisă membrilor Congresului în ianuarie,  Yellen a declarat că Departamentul Trezoreriei a început „măsuri extraordinare” pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a guvernului, conform BBC .