Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden în fața unui dezastru economic iminent. SUA este tot mai aproape de incapacitate de plată
Lumea la zi

Joe Biden în fața unui dezastru economic iminent. SUA este tot mai aproape de incapacitate de plată

Încrederea americanilor în instituții, în frunte cu Președinia, a scăzut drastic sub mandatul lui Joe Biden
FOTO:DREAMSTIME.COM

Contrele dintre Casa Albă și opozanții lui Joe Biden se accentuează pe fondul divergențelor generate de datoria publică. În cazul unui default prelungit, notează AFP, Statele Unite ar intra în colaps economic. Estimările efectuate de consilierii economici ai președintelui american nu sunt deloc optimiste pentru climatul economic al Statelor Unite.

Washington riscă să piardă peste 8 milioane de locuri de muncă în această vară la care se adaugă o diminuare Produsului Intern Brut cu 6% în cazul în care SUA nu-si va onora scadențele financiare pe termen lung. De asemenea, și  acțiunile bursei s-ar diminua cu 45% în cel de-alt treilea trimestrul al acestui an, potrivit estimărilor realizate de consilierii de la Casa Albă. Chiar și în cazul unei scurte incapacități de plată, rata șomajului ar crește, iar economia americană ar fi provocată de recesiune.

Contrele dintre Joe Biden și republicani afectează economia SUA

Executivul american a publicat acest document îngrijorător pentru cetățenii de rând, în timp ce liderul de la Casa Albă este preocupat să pună presiune pe aripa conservatoare invocând datoria publică. Democratul octogenar, Joe Biden, subliniază faptul că republicanii, care controlează una din camerele Congresului, trebuie să decidă rapid și necondiționat, alături de democrați ridicarea plafonului maxim autorizat al datoriei publice.

În acest sens, Joe Biden a propus o întâlnire pe 9 mai cu principalii lideri ai Congresului, pe de altă parte, opoziția solicită în schimbul acestui vot, reducerea cheltuielilor publice. Chestiunea ridicării plafonului datoriei publice s-a propagat în sistemul politic al Statelor Unite încă de pe vremea când Biroul Oval era condus de Barack Obama, deși, problema datoriei publice a fost considerată pentru mult timp o formalitate parlamentară.

Plafonul uriaș de 31.000 de miliarde de dolari a fost atins de Guvernul federal la mijlocul lunii ianuarie, iar până acum a reușit să gestioneze situația doar prin manevre contabile. Însă, Trezoreria Statelor Unite a avertizat că în lipsa unui consens în acest sens, Guvernul va fi obligat ca de la 1 iunie să reducă substanțial din bugetul alocat pentru cheltuielile sociale, înainte de a intra într-o situație de default fără precedent, care ar arunca America în ingrata situație de a nu-și putea onora scadențele financiare.

Joe Biden i-a convocat pe liderii Congresului

În aceste condiții Președintele Joe Biden i-a convocat luni la Casa Albă pe președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și pe ceilalți lideri ai Congresului pentru discuții urgente săptămâna viitoare privind evitarea unei situații de incapacitate de plată a datoriei naționale.

Apelul lui Biden către McCarthy, care se află în Israel, a avut loc la aproximativ o oră după ce secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că este posibil ca guvernul federal să nu-și poată plăti facturile începând cu 1 iunie. Biden a fost presat să vorbească cu McCarthy după ce republicanii din Camera Reprezentanților au adoptat un proiect de lege pentru a crește limita de îndatorare, reducând în același timp cheltuielile.

Menținându-și poziția conform căreia limita de îndatorare să fie ridicată fără condiții, Biden va sublinia urgența de a acționa, precum și va discuta despre modul în care Casa Albă poate trata separat cu republicanii din Camera Reprezentanților cu privire la viitoarele decizii de cheltuieli. Administrația Biden și Camera controlată de republicani se află în impas în ceea ce privește termenul limită iminent.

Republicanii din Camera Reprezentanților insistă că nu vor ridica limita de împrumut decât dacă democrații sunt de acord cu reduceri de cheltuieli. Propunerea lui McCarthy ar impune schimbări de politică care includ eliminarea planului de exonerare a împrumuturilor studențești al lui Biden și adăugarea de noi cerințe de muncă pentru unele persoane care primesc asistență alimentară și acoperire medicală, potrivit usatoday.com.