Infofinanciar > Lumea la zi > Avertizare din partea experților în energie atomică! Coreea de Nord își extinde facilitățile nucleare
Lumea la zi

Avertizare din partea experților în energie atomică! Coreea de Nord își extinde facilitățile nucleare

centrala nucleara Sursă foto unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) a declarat, în cadrul reuniunii trimestriale de vară a consiliului guvernatorilor AIEA, că Coreea de Nord avansează cu lucrările de construcție pentru extinderea unor facilități la principalul său sit nuclear, Yongbyon.

„A fost instalat acoperişul unei clădiri-anexă a Facilităţii pentru îmbogăţirea (materialului nuclear) prin centrifugare, astfel că anexa este aproape finalizată pe exterior. În apropiere de reactorul cu apă uşoară am observat că noua clădire a cărei construcţie a început în aprilie 2021 a fost finalizată şi au început lucrări de construcţie la două clădiri adiacente”, a declarat Grossi conform Reuters.

Centrul de cercetare științifică nucleară de la Yongbyon este cea mai importantă instalație nucleară din Coreea de Nord, unde funcționează primele reactoare nucleare. Centrul a produs materialul fisionabil pentru cele șase teste cu arme nucleare efectuate de Coreea de Nord între 2006 și 2017 și, din 2009, dezvoltă tehnologia autohtonă a centralei nucleare cu reactor cu apă ușoară.

Sua și Coreea de Nord au oprit negocierile, fără un rezultat, în 2019

Complexul nuclear de la Yongbyon a însemnat și încheierea fără rezultat a negocierilor, în 2019, dintre Donald Trump și Kim Jong Un. Atunci Coreea de Nord a propus destructurarea unei părți din complex în schimbul ridicării parțiale a sancțiunilor economice. Partea americană a respins atunci propunerea asiaticilor deoarece au refuzat să destructureze și alte infrastructuri de producție nucleară din același complex.

În timpul mandatului lui Kim Jong Un, sancțiunile internaționale au sporit asupra Coreei de Nord, datorită programelor sale militare și nucleare. AIEA nu mai poate supraveghea infrastructura și programul nuclear al Coreei de Nord, din interiorul țării, din 2009, atunci când au fost expulzați.

În cadrul aceleiași conferințe, directorul general al AIEA a avertizat și că experţii agenţiei „au observat indicii privind redeschiderea unuia din punctele de acces la situl de teste nucleare de la Punggye-ri, posibil ca pregătire pentru un test nuclear.”