Infofinanciar > Info > Avertisment privind pensiile a milioane de români! Marius Budăi și Marcel Boloș, de urgență la Bruxelles
Info

Avertisment privind pensiile a milioane de români! Marius Budăi și Marcel Boloș, de urgență la Bruxelles

PNRR - sursa foto - forbes.ro
sursa foto - forbes.ro

La momentul actual, doi oficiali români poartă discuții importante la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, în scopul de a negocia regulile impuse de PNRR, în direcția sistemului de pensii. Astfel, au fost impuse prevederi clare, ce trebuie urmate în direcția implementării unei reforme a pensiilor.

În acest context, Guvernul a început negocierile cu scopul de a schimba anumite puncte din PNRR, asta din dorința de a asigura o reglare a inechităților din sistem și oferirea pensionarilor și cetățenilor a unei reforme bine gândite și discutate.

Reglementarea prevederilor PNRR în legătură cu reforma pensiilor va fi discutată de ministrul Muncii, Marius Budăi și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care se vor alătura la masa de negociere reprezentanților CE. Această întâlnire diplomatică și discuțiile aferente au rolul de a asigura România de faptul că nu se află în situația de a pierde sumele impresionante oferite prin PNRR.

Negocieri la Bruxelles

Marcel Boloș și Marius Budăi trebuie să îi convingă pe membrii Comisiei Europene să modifice jalonul PNRR, ce are în vedere reforma pensiilor. Oficialii doresc renunțarea la procentul de 9,4% din PIB stabilit pentru pensii. Scopul acestui procent este reglarea inechităților din sistemul național de pensii, dar și implementarea unei noi legi în această direcție. Conform oficialilor, acest procent impus de PNRR ar duce la păstrarea nivelului de sărăcie în România.

Guvernul dorește ca procentul de 9,4% din PIB să fie înlocuit cu un alt indicator, însă care va permite țării să majoreze pensiile, atunci când economia va susține aceste creșteri, pentru a nu ține România pe loc, la același nivel. Sunt purtate discuții la Bruxelles de câteva ore, care inițiat au fost purtate de ministrul Investițiilor Europe. Ulterior, la discuția cu delegația CE s-a alăturat și Marius Budăi, pentru a fi gestionate mai bine aceste portofolii importante, dar și tema de mare interes cu privire la reforma pensiilor speciale, dar și a sistemului public de pensii.

La nivelul discuției legate de pensiile speciale, Comisia Europeană a oferit directive clara, ce stipulează faptul că oferirea acestora va trebui să fie realizată pe principiul contributivității. Oficialii români nu au reușit să pună acest lucru în practică, motiv pentru care doresc să ceară o prelungire a termenului pentru această măsură. De asemenea, oficialii au pe lista de discuții și eliminarea pensiilor militarilor din categoria celor speciale. Vor exista negocieri și cu privire la legea salarizării, care conform Comisiei Europene ar putea permite ca sporurile acordate bugetarilor să fie de maxim 20%.

Sistemul de pensii într-o continuă reformă

Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii și lider senior pe PUSL, a precizat că România este singura țară care a inclus astfel de constrângeri cu privire la reforma pensiilor, ce a fost introdusă la nivelul de sustenabilitate fiscală. „Din păcate, suntem singura țară care am introdus o astfel de constrângere și, culmea, nu a fost introdusă această prevedere la capitolul de asigurări sociale sau protecție socială, ci la capitolul de sustenabilitate fiscală, ceea ce nu cred că era cel mai potrivit loc unde să avem astfel de reglementări” a declarat Doina Pârcălabu.

Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii a semnalat faptul că țara noastră se află într-un continuu sistem de reformă la nivelul pensiilor. „Noi suntem cu sistemul de pensii într-o reformă continuă. Să nu uităm că din 10 în 10 ani tot ne uităm la legislația privind pensiile și de fiecare dată constatăm că avem lucruri de reformat și, iată, am venit și cu această constrângere fiscală, până la urmă financiară, în ceea ce privește situația pensionarilor din România.” a declarat aceasta, conform Antena 3.