Infofinanciar > Info > Eliminarea plafonării pensiilor din PNRR! Misiunea lui Marius-Constantin Budăi la Bruxelles
Info

Eliminarea plafonării pensiilor din PNRR! Misiunea lui Marius-Constantin Budăi la Bruxelles

Budăi Sursa foto WOWBiz
Sursa foto WOWBiz

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, se duce la Bruxelles cu o misiune clară: eliminarea limitării creșterii pensiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Oficialul vrea să afle adevărul despre plafonarea pensiilor românilor, măsură aleasă de fostul guvern.

De asemenea, Budăi a spus că nimeni de la conducerea din exteriorul țării nu a impus o limitare a majorării pensiilor și că totul a fost în mâinile foștilor lideri.

„Trebuie să știm cu toții că nu există –  am verificat foarte atent legislația tuturor statelor membre UE – niciun fel de plafonare. Nu există niciun fel de plafonare, mai mult, nici în PNRR-urile altor state nu există astfel de plafonări. Trebuie să legi această plafonare, dacă totuși vrei să ai una, de o analiză de impact bine întocmită, ori la scrierea acestului PNRR la secret, descoperim tot felul de probleme. Nu există niciun fel de analiză, niciun fel de explicație.”, a spus Marius-Constantin Budăi.

Misiune clară la Bruxelles

Ministrul Muncii a declarat că misiunea sa de la Bruxelles va fi aceea în care va trebui să negocieze eliminarea restricțiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Baza în care se va face eliminarea acestor nedreptăți din sistemul de pensii românesc va fi Legea 127.

„Trebuie să avem discuții cu Comisia Europeană, să închidem spre final de an și legea pensiilor, să vedem ce păstrăm din legea veche că noi am scris foarte clar în programul de guvernare că plecăm în analiză de la Legea 127. Grija principală să fie rezolvarea inechităţilor şi bineînțeles pe viitor să avem şi spațiu bugetar pentru a majora pensile”, a transmis Budăi, conform romaniatv.net.

De asemenea, acesta nu va face nicio supoziție despre o posibilă creștere a veniturilor pensionarilor de anul viitor, întrucât acesta nu își dorește să creeze așteptări. „Dar nu m-aș pronunța din luna mai pe ce se întâmplă de la 1 ianuarie cu procente și cu alte lucruri, să creăm așteptări pe care ulterior tot noi, această coaliție, nu le putem îndeplini. Aş fi un pic mai prudent”, a concluzionat acesta.

Pensiile românilor au crescut la 1 ianuarie 2023

Pensiile românilor au crescut la începutul acestui an, chiar de la data de 1 ianuarie. Punctul de pensie a fost majorat cu 12,5%, acesta ajungând la 1,784 de lei. Anul anterior, punctul de pensie se situa la 1.586 de lei. Pensia minima în România în anul 2022 era de 1.000 de lei, iar în prezent aceasta ajunge la 1.125 d elei. De asemenea, după această creștere, români cu venituri mici au mai primit unele ajutoare din partea guvernului.

D„epăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%. Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început: toate măsurile nu reprezintă o laudă pentru coaliţie sau o laudă pentru Guvern, le trecem doar în revistă pentru a discuta şi pentru a informa cetăţenii. (…) Aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei ei au înscrisă şi suma măsurii de sprijin, măsură decisă de coaliţia politică care susţine Guvernul şi, odată cu plata pensiei, fie că încasează prin cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin, deja se plătesc, s-a început plata din 4 ianuarie”, a susținut în luna ianuarie a anului curent, Marius-Constantin Budăi.