Infofinanciar > Lumea la zi > Anunțul momentului privind aderarea la Schengen! Comisia Europeană solicită din nou acceptarea României și a Bulgariei
Lumea la zi

Anunțul momentului privind aderarea la Schengen! Comisia Europeană solicită din nou acceptarea României și a Bulgariei

capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Pe data de 16 mai, Comisia prezintă cel de-al doilea Raport privind starea Schengen. Acest raport face parte din inițiativa Comisiei de a consolida în continuare guvernanța Schengen printr-un exercițiu de raportare anuală care prezintă situația Schengen, identificând provocările și bunele practici, precum și domeniile prioritare de acțiune.  

Raportul privind starea Schengen va servi drept bază pentru discuțiile politice și pentru orientarea în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023. 

Starea spațiului Schengen 

Sute de milioane de persoane trec în fiecare an frontierele externe ale UE, în siguranță și fără probleme, ceea ce face din UE cea mai primitoare destinație din lume. În 2022, 65% dintre turiștii din lume care au călătorit la nivel internațional au venit în Europa, ceea ce face din Schengen cel mai atractiv și mai vizitat spațiu din lume. 

Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru a continua să se consolideze gestionarea frontierelor externe, pentru a face ca returnările să fie mai eficiente și pentru a spori cooperarea cu poliția, Schengen este, în general, funcțional și robust. 

Raportul „Starea Schengen 2023” marchează continuarea inițiativei Comisiei de a consolida guvernanța spațiului Schengen și de a asigura răspunsuri europene structurate, coordonate și comune la provocările care afectează spațiul comun. Acesta dă startul celui de al doilea ciclu anual Schengen, informând procesul decizional politic, precum și urmărirea tehnică atât la nivel european, cât și la nivel național. 

Care sunt realizările tangibile pentru Schengen 

Extinderea Schengen a fost realizată prin aderarea Croației la spațiul Schengen pe data de 1 ianuarie 2023. Aceasta este prima extindere de peste un deceniu și reprezintă o realizare semnificativă pentru Croația și pentru spațiul Schengen. 

Guvernanță Schengen a devenit mai puternică. Astfel, din martie 2022, un nou Consiliu Schengen reunește miniștrii din spațiul Schengen pentru a asigura conducerea strategică și orientarea operațională. Un coordonator Schengen a fost numit în iunie 2022 pentru a sprijini acest nou cadru de guvernanță. Instrumente precum Barometrul Schengen, evaluările Schengen mai puternice și viitorul tablou de bord Schengen permit o cunoaștere comună a situației privind funcționarea spațiului Schengen. 

Frontierele și cooperarea cu poliția s-a realizat în principal în luna martie a anului 2023, când Comisia a stabilit prima strategie europeană de gestionare a frontierelor. În aceeași lună, a intrat în funcțiune un Sistem de Informații Schengen (SIS) reînnoit. Acesta este primul pas înainte pentru interoperabilitatea sistemelor informatice la scară largă în domeniul justiției și afacerilor interne și este esențial pentru un Schengen mai sigur, cu un rol mai important pentru Europol, potrivit europa.eu.

Prioritățile cheie pentru perioada viitoare sunt consolidarea guvernanței Schengen, consolidarea în continuare a frontierelor externe ale UE, îmbunătățirea eficacității sistemului de returnare, consolidarea securității interne a spațiului Schengen pentru a lupta împotriva crimei organizate și a traficului de droguri, extinderea Schengen, eliminarea treptată a controalelor de lungă durată la frontierele interne și o mai bună utilizare a instrumentelor politicii UE în materie de vize pentru a aborda migrația ilegală și riscurile de securitate. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.