Infofinanciar > Info > Românii vor ajunge să lucreze până la 70 de ani. Ce prevede noul lege a pensiilor
Info

Românii vor ajunge să lucreze până la 70 de ani. Ce prevede noul lege a pensiilor

Pensii, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Vârsta de pensionare este un subiect sensibil la nivel european, în urma noilor prevederi impuse de Franța în legătură cu vârsta de pensionare. Legea propusă de președintele Franței, Emmanuel Macron, de a crește vârsta de pensionare a cetățenilor de la 62 de ani, la 64 de ani a dus la revolte și proteste violente pe teritoriul francez. Milioane de francezi au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de această implementare. Protestele au dus la lupte stradale, distrugeri și răniri de persoane, în principal la Paris.

În acest context al protestelor stradale, România dorește să implementeze o nouă măsură. Cetățenii români vor fi încurajați să lucreze până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Acest lucru este doar o prevedere a noii legi a pensiilor, impusă de Bruxelles. Implementarea acestei noi legi are ca scop accesarea miliardelor europene din  Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR).

Noua lege a pensiilor, 70 de ani vârsta facultativă de pensionare

Noua lege a pensionării este supusă multor controverse. Vorbim despre un jalon prevăzut în PNRR. Țara noastră s-a angajat ca în România să fie implementată o nouă decizie. Aceasta se referă la existența unei vârste facultative de pensionare, adică vârsta de 70 de ani. În această direcție, statul ar trebui să vină cu o lege prin care să încurajeze românii să iasă la pensie la vârsta de 70 de ani.

„Art. 1 (1) Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Documentul prevede că în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) își exercită opțiunea pentru continuarea activității, se suspendă plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opțiunii.” este redactat în proiectul de lege.

Proiectul de lege al PNL, prevede că vor exista beneficii pentru oamenii care rămân mai mult pe piața muncii și nu aleg să se pensioneze, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Sistemul de pensii va fi modificat și întors pe dos de această lege. Potrivit PNRR, noua lege a pensiilor prevede reducerea accesului la pensia anticipată, adică stagiul de cotizare de 35 de ani, plus 8 ani. Astfel, se reduce vârsta de pensionare cu cel mult 5 ani.

O altă prevedere a proiectului este creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Aceasta ar putea ajunge la 63 de ani până în 2030. Acest lucru înseamnă creșterea vârstei de pensionare pentru femei cu un an și jumătate.

Pensia minimă calculată în funcție de salariul minim

De asemenea, prin această lege este menționată și valoarea minimă pe care o vor primi pensionarii. Pensia minimă ar trebui calculată în funcție de salariul minim pe economie. În prezent, suma pensiei minime este de 1.200 de lei, iar salariul minim pe economie a ajuns la aproximativ 1.860 de lei. Acum, aproximativ 1.000.000 de români primesc suma de 1.200 de lei lunar.

România este obligată să adopte aceste modificări până la finalul trimestrului unu al acestui an. În caz contrar, țara noastră riscă să piardă finanțarea provenită din PNRR.

Vârsta de pensionare este un subiect important pentru mulți români, fie că lucrează și urmează să se pensioneze sau beneficiază de pensionare anticipată. Prin digitalizare, românii pot afla rapid care este vârsta de pensionare în mai puțin de un minut. Trebuie să intrați pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice și să completați data nașteriiți sexul, apoi veți afla exact data pensionării, conform Antena 3

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.