Infofinanciar > Lumea la zi > Averea din spațiu. Valoarea imensă pe care o au rocile spațiale și cum ar putea fi ele exploatate
Lumea la zi

Averea din spațiu. Valoarea imensă pe care o au rocile spațiale și cum ar putea fi ele exploatate

nasa-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Exploatarea resurselor naturale s-ar putea extinde și în spațiu, în condițiile în care corpuri planetare precum asteroizii, cometele sau Luna sunt foarte bogate în resurse miniere. Lucru care a atras atenția cercetătorilor și care stimulează eforturile de colonizare a spațiului și de a aduce materiale valoroase pe Pământ.

Forajul în afara lumii ar putea aduce beneficii incalculabile pentru oamenii de pe Pământ și din spațiu. Exploatarea resurselor de pe obiectele spațiale din apropiere reprezintă o soluție inedită pentru a face față penuriei sau epuizării resurselor de pe Pământ.

Asta nu înseamnă că nu există bariere în calea succesului și etape importante de parcurs înainte ca oamenii să poată transporta pe Pământ aur, fier sau alte materiale utile din spațiul cosmic.

Conform The Next Web, resursele extrase din spațiu vor fi probabil folosite în spațiu, mai degrabă decât să fie transportate înapoi pe Pământ. Planurile ambițioase ale oamenilor de a înființa o colonie permanentă pe Lună și, în cele din urmă, pe Marte, vor necesita o cantitate imensă de resurse. De exemplu, trimiterea unui kilogram de provizii în cele mai apropiate zone din spațiu costă peste 3.500 de dolari în urma unor calcule efectuate de The Sun.

Costuri mari și tehnologii prea puțin dezvoltate la momentul actual

Cea mai plauzibiliă și la îndemână modalitate prin care am putea extrage resurse naturale din spațiu este o practică numită „utilizarea resurselor in-situ.”

Aceasta presupune aprovizionarea cu materiale de susținere a vieții, cum ar fi gheața, apa sau combustibilul din alte corpuri cerești și ar putea fi o metodă crucială de reducere a costurilor și mai eficientă pentru a demara colonizarea umană a spațiului.

Cele mai abundente resurse care se găsesc în spațiu sunt fierul, nichelul, metalele din grupa platinei, precum și aurul. Acestea pot fi folosite pentru construcții și electronice. De asemenea, regolitul lunar (rocă și sol) conține heliu-3, care ar putea deveni o resursă valoroasă în viitor, dacă fuziunea nucleară va deveni viabilă și răspândită.

Din punct de vedere al tehnologiei care ne-ar putea ajuta să aducem valoroasele resurse miniere pe Pământ, cercetătorii de la 2 universități din Australia propun utilizarea biomineriei. În acest caz, bacteriile introduse pe un asteroid ar consuma anumite minerale și ar produce un gaz, care ar putea fi apoi recoltat și colectat de o sondă.

Exploatarea spațială ar trebui să fie în mare parte automatizată sau controlată de la distanță, dar nici acesta nu este un proces tocmai la îndemână ținând cont că nici măcar exploatarea de pe planetă nu este încă 100% automatizată. Totuși o dată cu dezvoltarea roboticii, există o serie de companii care dezvoltă în prezent tehnologii pentru exploatarea minieră în afara Pământului, pentru explorarea resurselor spațiale și pentru alte utilizări în spațiu.