Infofinanciar > Info > Avantaj ei! Bugetarii au zile libere în plus în 2023! La privat, sunt doar 15 zile de repaus
Info

Avantaj ei! Bugetarii au zile libere în plus în 2023! La privat, sunt doar 15 zile de repaus

monden.ro
FOTO: monden.ro

Un proiect al ministerului Muncii adaugă bugetarilor alte trei zile libere celor existente deja și anume ziua de 23 ianuarie, 2 iunie respectiv 14 august 2023.Bugetarii vor beneficia de 3 zile în plus față de restul angajaților, care au în momentul de față 15 zile de repaus, potrivit hotnews.ro.

De obicei companiile private, la rândul lor acordă o perioadă liberă angajaților conform celor oferite de stat, bugetarilor. În același document este stipulat faptul că pentru recuperarea zilelor libere, instituțiile  și autoritățile publice își vor prelungi programul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie respectiv 31 august.

Trei zile libere în plus pentru angajații de la stat

Codul Muncii stabilește ca în anul 2022 angajații să aibă parte de 15 zile libere cu ocazia sărbătorilor legale. Doar nouă dintre acestea vor pica în cursul săptămânii. Salariații care au program de lucru de luni până vineri vor avea parte de nouă zile libere potrivit ZF.

Cu ocazia zilei de Sfântul Andrei, românii vor avea parte de prima zi liberă din cele care au mai rămas din anul 2022 și va pica într-o zi de miercuri. Pâna la finele anului, vom mai avea parte de alte patru zile libere legale, trei în cursul săptămânii, dat fiind faptul că 25 Decembrie se va sărbători într-o zi de Duminică.

Ziua Națională a României, 1 Decembrie va pica într-o joi, în timp ce a doua zi a Crăciunului, 26 Decembrie, va fi sărbătorită de români în prima zi a ultimei săptămâni din acest an. Angajații, care din prisma domeniului de activitate nu pot lipsi de la serviciu, vor primi compensații din partea angajatorului.

Potrivit legislației în vigoare companiile care nu respectă prevederile din Codul Muncii în materie de zile lucrătoare sau nu-i recompensează pentru munca prestată în zilele respective sunt pasibili de sancțiuni cuprinse între 5000 și 10.000 de lei.

Amenzi de până la 8000 de lei pentru companiile care nu respectă Codul Muncii

De asemenea, Codul Muncii mai prevede, pentru situații de urgență, ca salariații să poată beneficia de 10 zile în care pot lipsi de la muncă dacă au urgențe în familie cauzate de boală sau de accident, însă, angajatul va stabili de comun acord cu angajatorul recuperarea celor 10 zile de absență. Se mai acordă cinci zile pe luna funcționarilor publici care își pot desfășura activitatea de acasă.

Această prevedere se aplică angajaților la stat care au în grijă copii cu vârste de până la 11 ani, celor care acordă asistență rudelor bolnave sau dacă starea de sănătate nu le permite prezența fizică la birou. În timpul zilelor în care funcționarii lucrează de acasă,  beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, mai puțin sporul acordat pentru desfășurarea activității în condiții periculoase sau vătămătoare.

Este prevăzută și o amendă instituțiilor care refuză să acorde aceste drepturi la zile libere cuprinsă între 4000 respectiv 8000 de lei. De asemenea, noult text modificat al Codului Administrativ impune angajatorului să acorde concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului, potrivit profit.ro