Infofinanciar > Info > Câte zile libere vom avea în 2023? Cea mai lungă vacanță va fi de Crăciun
Info

Câte zile libere vom avea în 2023? Cea mai lungă vacanță va fi de Crăciun

libertatea.ro
FOTO: libertatea.ro

În doar trei luni se va termina și anul 2022 ceea ce ne face să ne întrebăm, printre altele, ce ne va aduce anul 2023. Cu o pandemie încheiată și un război care se desfășoară pe fronturile din Ucraina, de mai bine de șapte luni, nu avem de unde să știm ce ne rezervă anul care va veni. Cert este că vom avea în 2023, 15 sărbători legale dintre care 12 vor pica în cursul săptămânii, iar celelalte trei în weekend printre care și Anul Nou.

În prima lună a anului viitor, vom avea două zile leibere legale în timpul săptămânii. Prima zi a anului va pica într-o duminică, iar românii vor fi lieri și pe 2 ianuarie.

În ce zile vom sta acasă

Cu ocazia zilei prin care se sărbătorește ziua Unirii Principatelor Unite, vom avea o altă zi liberă. După care în lunile februarie și martie nu vom avea nicio sărbătoare legală care să marcheze o altă zi lipsită de muncă.

Paștele ortodox se va sărbători pe 16 aprilie,  prin urmare în Vinerea Mare pe 14 aprilie și pe 17, a doua zi de Paște românii vor fi scututți de un drum la serviciu.

În mod evident, de 1 mai românii vor umple stațiunile de la malul mării sau vor da drumul la grătare pe toate coclaurile patriei. În luna iunie, ziua copilului se sărbătorește într-o zi de joi, după care pe 4 și 5 au loc Rusaliile, în toate aceste trei zile angajații vor avea liber.

Luna iulie nu aduce nicio zi liberă pentru oamenii muncii, în schimb, în luna lui cuptor, grație sărbătorii creștine Adormirea Maicii Domnului, ținută pe 15 august, din nou vom fi scutiți de o zi de muncă. După această zi, în lunile septembrie și octombrie vom lucra la foc automat neavând nicio sărbătoare legală care să fie sărbătorită prin ”nemuncă”.

Când va pica Nașterea Domnului Iisus Hristos

În luna decembrie a anului 2023, Nașterea Domnului Iisus Hristos se va sărbători, conform tradiției pe 25-26-27 decembrie, zile care vor pica la începutul săptămănii. Teoretic am putea beneficia de 4 zile libere în care să sărbătorim și să ne relaxăm după toata fuga după cadouri si alimente.

În afara acestor 15 zile legale libere, angajații mai pot beneficia de anumite zile libere care pot fi plătite sau nu. Potrivit Codului Muncii, politicile interne ale fiecărei companii pot oferi și alte zile libere. În alte cazuri, angajații beneficiază de concediu de odihnă care nu poate fi mai mic de 20 de zile.

De asemenea, se mai acordă zile libere și în cazul unor evenimente familiale deosebite, caz în care beneficiem de zile libere plătite în afara concediului de odihnă, fie că vorbim de căsătorie, nașterea unui copil, sau de decesul unei rude. Se mai acordă o zi liberă și atunci când ne schimbăm domiciliu. Orice părinte are dreptul la concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului la care se mai pot adaăuga alte 30 de zile de concediu fără plată, potrivit fanatik.ro