Info

Atenție, români! Acum este momentul potrivit pentru achiziții în credite

Casă, Sursă foto: B24Fun
Sursă foto: B24Fun

În ciuda faptului că anul 2022 a fost unul măcinat de fenomene economice instabile, precum inflația, creșterea accelerată a indicelui ROBOR și majorarea prețurilor la alimente, în opinia experților, perioada aceasta este cea mai potrivită pentru românii care își doresc să-și cumpere o nouă locuință.

Astfel, Cătălin Marin, broker de credite și managing partner la SVN România, a susținut că acest interval de timp este unul favorabil, deoarece valoarea cotei de TVA se va modifica de la 1 ianuarie, iar plafonul va scădea.

„Când vorbim de un credit pe persoană fizică, ne raportăm strict la IRCC. Vor exista creșteri de la 1 ianuarie 2022: IRCC-ul astăzi este 4,06, în luna ianuarie va fi 5,7, asta înseamnă estimativ, în valoarea ratei, un plus de 17%. Este foarte clar că acesta este un moment foarte bun de a face o achiziție.

În acest moment sunt promovate dobânzi fixe pe o anumită perioadă determină de timp, sau creditele în euro cu o dobândă fixă sau variabilă, dar acolo dobânzile sunt mult mai mici.

Ținând cont de mărirea IRCC-ului din luna ianuarie, dobânzile se vor modifica și vor crește. Deci dacă luăm în calcul ca perioadă de timp următoarele 6 luni, cu siguranță astăzi e un moment foarte bun pentru a face o achiziție, cu atât mai mult cu cât și valoarea cotei de TVA se va modifica de la 1 ianuarie și va scădea plafonul”, a explicat brokerul de credite, potrivit celor de la Antena 3 CNN.

România a pierdut „coroana” inflației

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susținut într-un discurs de luni că România nu mai este „campioana” inflației în Uniunea Europeană.

„Dacă ne comparăm cu ce vedem în UE. În noiembrie 2019 România era „campioană”, cu cea mai mare rată a inflației. Pe parcursul a aproape trei ani, ne-am îmbunătățit comparativ situația, cu alte țări europene, suntem pe poziția a zecea. Sunt inclusiv țări din zona euro. Mulți cred că dacă ai intrat în zona euro, ai scăpat de inflație. Uite că se dovedește a fi neadevărat”, a apreciat Isărescu la începutul săptămânii.

De asemenea, oficialul BNR a mai subliniat că la scăderea prețurilor de pe piață au contribuit mai mulți factori.

„La această temperare relativă a creșterilor de prețuri, alături de petrol, au contribuit și piețele metalelor, alimentelor și îngrășămintelor, unde s-a constatat o anumită detensionare. Prețurile producției industriale sunt însă foarte mari, iar mai devreme sau mai târziu ele se transmite în prețurilor de consum. Dar obsevăm și aici în ultimele luni o calmare a majorărilor de presă”, a mai completat guvernatorul BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a decis să majoreze prognoza inflației de la sfârșitul acestui an la 16,3%. De asemenea, instituția se așteaptă ca la sfârșitul anului viitor, indicele să fie la 11,2%.

În august 2022, bancherii BNR estimau o inflație la sfârșitul acestui an de 13,9% şi de 7,5% pentru 2023. Tototdată, în mai 2022, banca centrală anticipa o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.