Infofinanciar > Lumea la zi > Atacuri de amploare în Ucraina! Un baraj de rachete rusești a lovit ținte în întreaga țară, multe dintre ele în zone civile
Lumea la zi

Atacuri de amploare în Ucraina! Un baraj de rachete rusești a lovit ținte în întreaga țară, multe dintre ele în zone civile

Ucraina Sursa foto Realitatea.NET
Sursa foto Realitatea.NET

Atacurile au fost de amploare: Kiev, Lviv, Dnipro și altele. Dar nu sunt fără discriminare. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat că există o țintă principală: „Instalațiile energetice din întreaga țară”. Acesta este celălalt război: războiul energiei, un război care a fost purtat încă de la început.

Un război pentru Ucraina – dar și pentru țările europene, inclusiv pentru Marea Britanie. Iar în prima linie a acestui conflict se află centrala nucleară Zaporizhzhia – o instalație vitală atât pentru ambițiile ucrainene, cât și pentru cele rusești.
Înainte de război, centrala nucleară Zaporizhzhia furniza aproape 20% din energia electrică a Ucrainei. De când a fost ocupată de Rusia în martie, a fost atacată sporadic, ambele părți acuzându-se reciproc pentru bombardamentele recente. Reactoarele nucleare – care se află în centrul temerilor privind un accident – nu au fost lovite.
Dar infrastructura din jurul lor a fost lovită. Acesta ar putea fi semnul unei strategii deliberate, scrie NewsSky

Un indiciu poate fi văzut în această imagine din satelit din 24 august, care arată fumul în urma bombardamentelor.
Imaginile termice din satelit ajută la identificarea locației exacte a incendiilor, care par departe de centrul centralei.

Dar, prin suprapunerea liniilor electrice care transportă energia spre Ucraina, este evident că incendiile riscă să afecteze infrastructura critică.

Nu este clar cine a fost responsabil pentru aceste atacuri.

Forțele rusești au staționat în interiorul și în jurul centralei, ceea ce le face o posibilă țintă pentru atacurile ucrainene. Oficialii ucraineni continuă să acuze Rusia pentru deteriorarea instalației.

Oricum ar fi, există riscuri. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că, în ultimele săptămâni, în mai multe rânduri, centrala a rămas fără energie electrică, necesară pentru a asigura răcirea combustibilului din reactoare. A trebuit să se apeleze la generatoare diesel de rezervă. Și nu doar liniile electrice au fost afectate.
În septembrie, au apărut dovezi că o parte a sistemului utilizat pentru răcirea combustibilului nuclear uzat a fost avariată.
Această imagine postată pe un cont de socializare rusesc arată o țeavă spartă din care curge apă.
Iar în apropiere, o altă parte a infrastructurii – clădirea de procesare a combustibilului – a fost lovită.
O privire mai atentă asupra clădirii ajută să arate amploarea pagubelor.
Deci, ce se întâmplă cu aceste atacuri?

Ar putea fi rezultatul unor daune colaterale provocate de lupte. Dar modelul pe care îl vedem, cu o infrastructură mai vulnerabilă lovită, sugerează că ar putea fi vorba de ceva mai deliberat.

Restabilirea energiei în Crimeea

Vicemareșalul de aviație în retragere Sean Bell a declarat pentru Sky News:

„Trebuie să fim atenți în jurul Zaporizhiei, deoarece, din punct de vedere istoric, a furnizat cea mai mare parte a energiei electrice pentru Crimeea. Și de îndată ce rușii au anexat-o în 2014, ucrainenii i-au tăiat de la rețea. Și, prin urmare, din tot felul de motive, Rusia ar vrea să restabilească acea energie și să controleze acea energie pentru Crimeea.”

Toate reactoarele de la Zaporzhzhia au fost acum scoase din funcțiune, pentru a evita o topire, ceea ce înseamnă că centrala nu mai alimentează Ucraina – sau Europa.

Efectul acestor atacuri și al altora, împreună cu reducerea cererii, poate fi văzut în cantitatea de energie generată în Ucraina în acest an.
Întreruperile de energie nu sunt doar rezultatul faptului că Zaporizhzhia a fost deconectată.

De exemplu, un alt complex nuclear, de data aceasta pe teritoriul controlat de Ucraina, a fost atacat luna trecută. Videoclipul de mai jos prezintă imagini de la acest atac, care a lovit noaptea în apropierea centralei nucleare din sudul Ucrainei.
Și nu doar centralele nucleare au fost vizate.

Urmările unui alt atac rusesc pe teritoriul controlat de Ucraina în septembrie au fost surprinse în videoclipul de mai jos. Pompierii sunt văzuți încercând să controleze un incendiu în apropierea CET-5 din Harkov, a doua cea mai mare termocentrală din țară.
La fel ca la Zaporzhzhia, la Harkov a fost lovită mai degrabă infrastructura din jur decât partea principală a centralei. Geolocalizarea imaginilor arată că incendiul a izbucnit la o substație aflată la câteva sute de metri de complexul central.
Infrastructura energetică a fost, de asemenea, ținta salvei inițiale a Rusiei săptămâna trecută, când 84 de rachete au fost lansate asupra unor situri din întreaga țară. Au fost raportate întreruperi de energie electrică în Lviv, Poltava, Sumy, Kharkiv și Ternopil.

Atacurile au continuat, iar președintele Zelenskyy a declarat săptămâna aceasta că 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse începând cu 10 octombrie.

Toate aceste atacuri fac parte din războiul energetic – pentru a stinge lumina în Ucraina, care se îndreaptă spre iarna lungă și rece.

Dar mai există și un alt element în joc.

La începutul războiului, Ucraina și-a deconectat rețeaua de la Rusia – și a conectat-o în schimb la Europa. În iulie, Ucraina a declarat că va ajuta Europa să facă față crizei energetice, furnizându-i energie electrică de la centralele sale nucleare și de la alte centrale electrice. Atunci s-au intensificat atacurile rusești. De asemenea, a fost momentul în care Rusia a suspendat pe termen nedefinit livrările de gaze către Europa.