Lumea la zi

Cum explică Kievul declarația lui Zelenski de a lovi Rusia! Reacția Kremlinului: „Un apel la declanșarea unui război mondial!”

Zelenski, Sursă foto: The New York Times
Sursă foto: The New York Times

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis joi liderilor UE prezenți la Summitul de la Praga, printr-o videoconferință, că Europa, pentru a putea descuraja Rusia să folosească arme nucleare, trebuie să îi dea Kremlinului „lovituri preventive”. Însă, imediat traducătorul a corectat această sintagmă, înlocuind-o cu „acțiuni preventive”.

Numaidecât, autoritățile de la Moscova au reacționat la termenul „lovituri”, spunând că expresia nu este „nimic altceva decât un apel la declanșarea unui război mondial cu consecinţe imprevizibile, monstruoase”, a susținut Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De asemenea, Peskov a spus că toate țările, în special SUA, Marea Britanie și membrii Uniunii Europene, ar trebui fie atente la aceste declarații ale liderului ucrainean, menționând că acestea nu ar trebui lăsate fără o reacție din partea comunității internaționale.

„Aceasta este declarația președintelui Zelenski, la care toate țările lumii ar trebui să acorde atenție. În special SUA, Marea Britanie și țările Uniunii Europene ar trebui să acorde atenție acestei declarații a lui Zelenski. În primul rând primele două”, a declarat Peskov.

Însă, astăzi, purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Sergii Nykyforov, a explicat printr-o postare pe Facebook, că Zelenski se referea la sancțiuni economice și nicidecum la începerea unui război cu Rusia. Nykyforov a mai susținut că liderul de la Kiev voia să transmită statelor UE că „era necesar să se ia măsuri preventive pentru a împiedica Rusia să declanșeze războiul”, scrie Mediafax.

Sergii Nikoforov mai spune că Rusia este un stat terorist, care face aluzie „în toate modurile posibile la utilizarea armelor nucleare”.

Ce a mai spus joi Zelenski

„Să așteptăm mai întâi loviturile nucleare și apoi să spunem – ceea ce se va întâmpla cu ei-. Nu! Este necesar să se revizuiască această procedură, ca să spunem așa”, a spus președintele ucrainean.

„Agresorul trebuie să fie pedepsit”, le-a mai zis Zelenski, prin videoconferință, celor 44 de lideri europeni prezenţi la Summitul de la Praga

„Acest război trebuie să fie câştigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca și celelalte porturi de la Marea Neagră, de la Mediterană sau din orice altă mare şi pentru ca tancurile ruse să nu avanseze spre Varşovia sau Praga”, a mai completat acesta.

La aceste declarații a oferit un răspuns și Președintele adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care i-a sugerat liderului din Ucraina să apeleze la un psihiatru.

„Zelenski a declarat că sunt necesare lovituri nucleare preventive asupra Rusiei. Psihiatrii ar trebui să-i facă acestui idiot o craniotomie preventivă. Înainte de a face mai mult rău poporului său și tuturor celorlalți”, a precizat fostul președinte rus pe rețelele de socializare.