Infofinanciar > Lumea la zi > Atac la adresa lui Viktor Orban! Ucrainenii îl acuză pe premierul Ungariei de „miopie politică”
Lumea la zi

Atac la adresa lui Viktor Orban! Ucrainenii îl acuză pe premierul Ungariei de „miopie politică”

Viktor Orban, Sursă foto: antena3.ro
Sursă foto: antena3.ro

Oficialii Ministerului de Externe ucrainean l-au atacat dur pe  premierul Ungariei, Viktor Orban,  în urma declarațiilor sale făcute vizavi de războiul militar din această țară. Reprezentanții instituției au publicat marți mai multe replici adresate șefului Executivului din Budapesta pe site-ul ministerului.

Potrivit părții ucrainene, comentariile aduse în spațiul public de Orban evidențiază un dispreț față de țara lor.

„Declarațiile premierului Ungariei demonstrează un dispreț patologic față de Ucraina și poporul ucrainean, care se opune agresiunii rusești, precum și propria miopie politică. La urma urmei, o înfrângere a Ucrainei în război, pe care Viktor Orban o solicită indirect, ar duce la o amenințare directă a agresiunii rusești pentru Ungaria și maghiari”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe, potrivit celor de la European Pravda.

Acuzele lui Orban

Aceste replici din partea Ucrainei vin după ce Viktor Orban a spus că războiul se va putea încheia doar după ce Statele Unite ar înceta să furnizeze arme Ucrainei.

„Ucraina poate să continue luptând doar atât timp cât Statele Unite îi sprijină cu bani şi arme. Dacă americanii doresc pace, atunci va fi pace”, a susținut Orban într-un interviu.

Astfel, în opinia reprezentanților Ministerului de Externe ucrainean, premierul Ungariei a lucrat în acest fel spre înfrângerea statului care a fost invadat de Rusia la data de 24 februarie, scrie Economica.

„Liderul ungar ar trebui să se întrebe dacă vrea pace”, au mai transmis ucrainenii.

Tensiuni între Ungaria și Ucraina

La începutul lunii decembrie, Ungaria a decis să blocheze prin veto un ajutor financiar de 18 miliarde de euro adresat Ucrainei de către Uniunea Europeană. În opinia analiștilor, oficialii de la Budapesta au luat această decizie pentru a pune presiune asupra Bruxelles-ului pentru a închide ochii la probleme Ungariei în domeniul statului de drept.

Însă, premierul Viktor Orban a susținut că toate aceste vești sunt de fapt „fake news” și că țara sa nu a luat o astfel de decizie.

„Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt ‘fake news’ (‘ştiri false’). Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj”, a transmis Orban.

„Vrem să convingem, totuşi, statele membre ale UE că datoria comună a UE nu este soluţie. Dacă vom continua să mergem în jos spre o comunitate a datoriei, nu ne vom mai putea întoarce. Noi ne imaginăm un alt fel de viitor pentru Europa. Unul construit pe state membre puternice, în locul unor mormane uriaşe de datorie comună”, a adăugat acesta, scrie Hotnews.

Ulterior, la mijlocul lunii decembrie, Ungaria a oferit în cele din urmă un vot pozitiv, iar statele UE au reușit să cadă de comun acord și să ofere Ucrainei ajutorul financiar de 18 miliarde de euro pe parcursul anului 2023.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.