Lumea la zi

Astăzi este Vineri 13! Superstițiile din spatele celei mai ghinioniste zile ale anului

sursa: RomaniaTv
sursa: RomaniaTv

Considerată mult timp un vestitor al ghinionului, ziua de vineri 13 a inspirat o societate secretă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, un roman de la începutul secolului al XX-lea, o franciză de filme de groază și nu unul, ci doi termeni complicați, paraskavedekatriaphobia și friggatriskaidekaphobia, care descriu teama de această zi presupus ghinionistă.

La fel ca atunci când treci pe sub o scară, când te intersectezi cu o pisică neagră sau când spargi o oglindă, mulți oameni se agață de credința că ziua de vineri 13 aduce ghinion. Deși nu se știe cu exactitate când a început această tradiție particulară, superstițiile negative s-au învârtit în jurul numărului 13 timp de secole.

În timp ce culturile occidentale au asociat dintotdeauna numărul 12 cu completitudinea (există 12 zile de Crăciun, 12 luni și semne zodiacale, 12 munci ale lui Hercule, 12 zei ai Olimpului și 12 triburi ale lui Israel, pentru a numi doar câteva exemple), succesorul său 13 are o istorie îndelungată ca semn de ghinion.

Codul antic al lui Hammurabi, de exemplu, se pare că a omis o a 13-a lege din lista sa de reguli juridice. Deși aceasta a fost probabil o greșeală de birou, oamenii superstițioși indică uneori acest lucru ca dovadă a asociațiilor negative de lungă durată ale lui 13.

Frica de numărul 13 a câștigat chiar și un termen psihologic: “triskaidekaphobia”.

De ce este vineri 13  o zi ghinionistă?

Potrivit tradiției biblice, 13 invitați au participat la Cina cea de Taină, care a avut loc în Joia Mare, printre care Iisus și cei 12 apostoli ai săi (dintre care unul, Iuda, l-a trădat). A doua zi, bineînțeles, a fost Vinerea Mare, ziua crucificării lui Iisus.

Se crede că aranjamentul locurilor de la Cina cea de Taină a dat naștere unei superstiții creștine de lungă durată, conform căreia prezența a 13 invitați la o masă era de rău augur, mai exact, că era o curtare a morții.

Deși asocierile negative ale zilei de vineri sunt mai slabe, unii au sugerat că acestea au, de asemenea, rădăcini în tradiția creștină: Așa cum Iisus a fost crucificat într-o zi de vineri, tot vineri se spune că este ziua în care Eva i-a dat lui Adam mărul fatidic din Pomul Cunoașterii, precum și ziua în care Cain și-a ucis fratele, Abel.

Clubul Treisprezece

La sfârșitul secolului al XIX-lea, un newyorkez pe nume Căpitanul William Fowler (1827-1897) a căutat să înlăture stigmatizarea persistentă a numărului 13 și în special regula nescrisă de a nu avea 13 invitați la masă, prin înființarea unei societăți exclusiviste numită Thirteen Club.

Grupul lua masa în mod regulat în a 13-a zi a lunii în camera 13 din Knickerbocker Cottage, un local popular pe care Fowler l-a deținut din 1863 până în 1883. Înainte de a se așeza la cina cu 13 feluri de mâncare, membrii treceau pe sub o scară și un banner pe care scria „Morituri te Salutamus”, care în latină înseamnă „Muritori, vă salutăm”.

Patru foști președinți ai SUA (Chester A. Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison și Theodore Roosevelt) aveau să se alăture la un moment dat rândurilor Clubului Treisprezece.

Vineri 13 în cultura populară

O etapă importantă în istoria legendei Vineri 13 în special (nu doar a numărului 13) a avut loc în 1907, odată cu publicarea romanului “Vineri Treisprezece”, scris de Thomas William Lawson.

Cartea spunea povestea unui agent de bursă din New York City care se joacă pe baza superstițiilor legate de această dată pentru a crea haos pe Wall Street și a face o avere pe piață.

Filmul de groază „Vineri 13”, lansat în 1980, a prezentat lumii un ucigaș cu mască de hochei pe nume Jason și este probabil cel mai cunoscut exemplu al celebrei superstiții din istoria culturii pop. Filmul a generat mai multe continuări, precum și benzi desenate, romane, jocuri video, produse conexe și nenumărate costume de Halloween terifiante.

Ce lucruri rele s-au întâmplat în Vinerea 13

Vineri, 13 octombrie 1307, ofițerii regelui Filip al IV-lea al Franței au arestat sute de cavaleri templieri, un puternic ordin religios și militar format în secolul al XII-lea pentru apărarea Țării Sfinte.

Încarcerați sub acuzația de diverse comportamente ilegale (dar în realitate pentru că regele dorea să aibă acces la resursele lor financiare), mulți templieri au fost executați ulterior. Unii citează legătura cu templierii ca fiind la originea superstiției de vineri 13, dar, la fel ca multe legende care îi implică pe templieri și istoria lor, adevărul rămâne neclar.

În vremuri mai recente, o serie de evenimente traumatizante au avut loc într-o zi de vineri 13, printre care bombardamentul german asupra Palatului Buckingham (septembrie 1940); asasinarea lui Kitty Genovese în Queens, New York (martie 1964); un ciclon care a ucis peste 300.000 de persoane în Bangladesh (noiembrie 1970), dispariția unui avion al forțelor aeriene chiliene în Anzi (octombrie 1972); moartea rapperului Tupac Shakur (septembrie 1996) și prăbușirea vasului de croazieră Costa Concordia în largul coastelor Italiei, care a ucis 30 de persoane (ianuarie 2012), conform History.