Infofinanciar > Lumea la zi > Asta da viață de șeic! Profituri de zeci de miliarde de euro înregistrate de cea mai mare companie din Arabia Saudită
Lumea la zi

Asta da viață de șeic! Profituri de zeci de miliarde de euro înregistrate de cea mai mare companie din Arabia Saudită

Saudi Aramco, sursa foto dreamstime
Saudi Aramco, sursa foto dreamstime

Duminică, compania deținută de stat, Saudi Aramco, a raportat o majorare a profitului net de aproximativ 82%, în primul trimestru al anului 2022. Conform analiștilor, această creștere este datorată de ridicările de prețuri ale petrolului.

Profitul net înregistrat de compania Aramco, în primul trimestru al anului, care a durat până pe 31 martie 2022, a fost în valoare de 39,5 miliarde de dolari. Comparativ, anul trecut suma era de „doar” 21,7 miliarde. Saudi Aramco este în topul celor mai valoroase companii, în funcție de capitalizarea la bursă, la egalitate cu Apple.

Estimarea făcută de analiști, conform unor date furnizate chiar de compania de petrol, anticipa o creștere a profitului, mai exact că va ajunge la valoarea de 38,5 miliarde de dolari. Se pare că aceste așteptări au fost depășite, cel mai mare exportator de petrol din întreaga lume reușind să treacă de acest prag.

Când și cum a „intrat” compania saudită la bursă

Saudi Aramco a fost listată la bursa din Tadawul în anul 2019, prin vânzarea unui pachet de 1,7% din acțiunile companiei. Aceste acțiuni au fost vândute, în cea mai mare parte, către diverse instituții regionale și publice din Arabia Saudită. Compania, afirmă că această sumă a câștigurilor este cea mai mare din orie trimestru de când a intrat la bursă. Creșterea prețului țițeiului și volumele mari vândute sunt printre cei mai importanți factori care au condus la un asemenea profit.

Cele mai multe companii de energie au suferit deprecieri, dat fiind faptul că Rusia s-a retras. Totuși, câștigurile pe care aceste firme globale le înregistrează sau cele mai mari din ultimii zece ani pentru că prețul mărfurilor a crescut simțitor.

Spre exemplu, prețul țițeiului Brent a terminat primul trimestru al acestui an cu o mărire de aproximativ 70%, prin comparație cu același trimestru din 2021.

Compania OPEC+ a acceptat o creștere modestă a producției de petrol în această lună, motivând faptul că nu poate fi găsită vinovată pentru faptul că livrările din Rusia au fost întrerupte, lucru care a influențat creșterea prețurilor. Tot această companie spune că situația pandemiei din China, în mod cert restricțiile impuse, reprezintă un pericol în ceea ce privește perspectivele pentru cerere.

Saudi Aramco a fost înființată în anul 1933 printr-un parteneriat cu o altă companie de petrol americană, care este deținută, la momentul actual, de Chevron. Datorită producție sale de 3,2 miliarde de barili anual, compania deținută de Arabia Saudită este cea mai mare companie petrolieră din lume. De asemenea, are rezerve de 259,9 miliarde de barili și poate prelucra, într-o zi, 10,8 milioane de barili pe zi. În prezent, compania Saudi Aramco are centre în 66 de țări.