Infofinanciar > Lumea la zi > Asalt total. Trupele ucrainene nu mai fac față
Lumea la zi

Asalt total. Trupele ucrainene nu mai fac față

asalt rusi
Foto: dailysabah.com

Victoriile anunțate zilele trecute de ucranineni se are că au fost deja date uitării. În zona Donbas, rușii au dezlănțuit iadul pe pământ. Militarii uraineni sunt copleșiți.

Din toate părțile

Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de chiar adjunctul ministrului Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, care a declarat că rușii au luat cu asalt, din mai multe direcții, în același timp, ucrainene. Situația de pe front a devenit tot mai grea, a precizat oficialul.

„În prezent, situația de pe front rămâne dificilă și dă semne de agravare în continuare. Inamicul folosește toate forțele și mijloacele pentru a captura teritoriul și a încercui trupele noastre. Inamicul trage de-a lungul întregii linii a frontului. Luptele au atins intensitatea maximă. Inamicul asaltează pozițiile trupelor noastre, simultan, din mai multe direcții”, spus ministrul ucrainean.

”Avem o etapă extrem de dificilă și lungă înaintea noastră în lupta pentru eliberarea completă a teritoriilor noastre în cadrul granițelor recunoscute internațional. Trebuie să înțelegem că acesta este un război și, din păcate, pierderile noastre sunt inevitabile”, a mai scris oficialul ucrainean pe Facebook.

Atac concertat

Armata ucraineană spune că 40 de orașe din regiunea Donbas sunt sub bombardamentele continue ale rușilor. Armata rusă vrea să cucerească un obiectiv militar cheie, Sievierodonețk, și lansează obuze de la margine orașului. Armata ucraineană spune că a respins 10 atacuri și a distrus tancuri și drone rusești. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel către Occident pentru mai multe arme. Rusia spune că va debloca porturile ucrainene pentru a permite exporturile de cereale, dar cere în schimb să fie ridicate sancțiuni.

Apa, ca armă

Armata ucraineană acuză forţele ruse că au inundat parţial un orăşel, după ce nu au permis efectuarea de reparații la o centrală hidroelectrică locală, notează BBC.

Nova Kakhovka se află în regiunea Herson, care, spre sfârșitul lunii aprilie, a devenit primul oraș important care a căzut în mâinile Rusiei de la începutul războiului. Centrala hidroelectrică din Kakhovka este cea care are nevoie de lucrări la ea.

Oleksiy Hromov, adjunctul șefului Direcției operaționale principale a Statului Major General ucrainean, a declarat că o deteriorare prelungită ar putea duce la un „dezastru ecologic”. El a descris cantități mari de apă care se revarsă din centrală din cauza a două unități hidraulice sparte, dar a spus că „ocupanții” nu se vor clinti.

Putin a vorbit cu Draghi

Vladimir Putin, a discutat joi după-amiază, la telefon, cu premierul italian Mario Draghi, scrie The Guardian. Într-o declarație după convorbire, guvernul italian a precizat că cei doi au discutat despre situația din Ucraina, despre criza alimentară și despre impactul acesteia asupra țărilor sărace. Nu au fost oferite alte detalii despre convorbire.

De asemenea, Kremlinul a declarat că Putin i-a spus lui Draghi că Rusia este pregătită să contribuie în mod semnificativ la rezolvarea crizei alimentare internaționale, dar numai dacă Occidentul ridică sancțiunile. Liderul rus a mai spus că Moscova este pregătită să continue furnizarea neîntreruptă de gaze către Italia, a precizat Kremlinul.