Infofinanciar > Lumea la zi > Artemis a pornit cu stângul. Misiune anulată. Explorarea Lunii mai așteaptă
Lumea la zi

Artemis a pornit cu stângul. Misiune anulată. Explorarea Lunii mai așteaptă

Rusia și China propun amplasarea unei unități nucleare pe Lună
Primul om pe Lună, sursă foto Suny Oswego

La Centrul Spațial Kennedy din statul american Florida, lansarea rachetei Artemis 1, care a fost stabilită inițial la 15:33, ora României, a fost întreruptă, iar numărătoarea inversă s-a oprit la T – 40. Din cauza unei scurgeri ireparabile de hidrogen lichid într-un rezervor, NASA a decis să amâne lansarea de luni, potrivit BBC, relatează Antena3.ro

Deși există opțiuni alternative de lansare, Agenția spațială americană are ultimul cuvânt. Următoarea oportunitate de lansare este vineri, 2 septembrie.

Problemele au început să apară în cursul zilei de luni

Luni  au fost documentate cel puțin două accidente, în timp ce ansamblul spațial se pregătea pentru lansare. Primele impedimente au apărut cu o ora și jumătate înainte de ora la care era programată lansarea, mai exact, în jurul orei 14, se arată într-o comunicare a NASA. Se pare că  o încercare  de a închide supapele celorlalte trei motoare, într-un efort de a spori debitul de hidrogen lichid către motorul numărul 3, nu a avut succes.

Motorul numărul trei nu este încă în limitele restricțiilor termice pentru lansare în acest moment. Cu toate acestea, potrivit NASA, problema crăpăturii care a fost descoperită în centrul porțiunii inter-tanc a lansatorului SLS a fost rezolvată.  Mai mult, au continuat reprezentanții NASA, fisura nu se află în structura rezervorului treptei centrale, ci în izolația din spumă. Propulsorul masiv SLS este cel care va lansa nava spațială Orion. Aceasta va efectua o traiectorie de amploare în jurul Lunii, urmând să se întoarcă pe Pământ printr-o amerizare  în Pacific.

Forța produsă de SLS este de 39,1 meganewtoni, ceea ce este cu 15% mai mare decât forța rachetei Saturn V în timpul misiunii spațiale Apollo. De asemenea, și înălțimea navei este una impresionantă, ansamblul depășind 98 de metri. Până în prezent, Apollo 11 rămâne singura misiune spațială în cadrul căreia oamenii au pășit pe Lună. Primii pași au fost făcuți de către echipajul Misiunii Apollo 11, pe 20 iulie 1969.

Misiunea Artemis I  urmează să fie lansată fără personal uman, pregătind misiunile ulterioare cu echipaj

Astronautul Randy Bresnik, citat de Antena3.ro a susținut că: „Privim tot ce facem cu zborul lui Artemis I din perspectiva a ceea ce putem prezenta și demonstra că va reduce riscul pentru misiunea Artemis II, cu echipaj uman”.

Regiunea din jurul rampei de lansare a avut vreme excelentă luni dimineață, dar presa străină a remarcat că vremea din Florida este imprevizibilă în această perioadă a anului, cu furtuni și fulgere. Chiar zilele acestea fulgerul a lovit și paratrăsnetul de pe rampa de lansare.

Peste 200.000 de oameni au apărut pentru a vedea lansarea lui Artemis I de pe plajele și autostrăzile din jurul Centrului Spațial Kennedy, potrivit presei internaționale.BBC raportează că participanții la eveniment au sosit încă de duminică cu remorci pentru a revendica cele mai bune locuri, fără să știe însă ce se va întâmpla luni. Nava spațială Orion va folosi propulsorul SLS pentru a se lansa din Centrul Spațial Kennedy al NASA, va ajunge pe orbita Pământului și apoi va folosi sistemul de propulsie pentru a-și finaliza călătoria către Lună.

Va merge mai departe decât a mers vreodată orice navă spațială creată pentru uz uman, accelerând până la o viteză de 36.000 km/h. Orion va înconjura Luna în timp ce aceasta se află pe orbită, apoi își va folosi gravitația pentru a se întoarce pe Pământ. Misiunea lui Artemis este abia la început, în cadrul următoarei misiuni vor fi și oamenii  la bord, iar în a treia misiune, omul se va întoarce pe Lună.