Infofinanciar > Lumea la zi > O nouă misiune pe lună! NASA va lansa o navă spațială fără echipaj, dar cu rachete de ultimă generație
Lumea la zi

O nouă misiune pe lună! NASA va lansa o navă spațială fără echipaj, dar cu rachete de ultimă generație

Nava spatila Sursa foto IMPACT.ro
Sursa foto: IMPACT.ro

NASA va lansa către luna misiunea Artemis 1. Aceasta cuprinde trimiterea unei nave spațiale fără echipaj uman pe luncă alături de cele mai puternice rachete care s-au produs vreodată.

Nava spațială se numește Orion. După lansarea de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, nava va intra în orbita Terrei. Aceasta își va folosi sistemul de propulsive pentru a-și continua drumul către Lună. Viteza atinsă va fi de 36 de mii de kilometri pe oră și va ateriza în spatele satelitului. Aceasta este nava care a zburat cel mai departe vreodată.

Nava spațială a NASA nu va staționa acolo ci va face un tur, după care se va întoarce pe Pământ. Cu ajutorul gravitației Terrei, Orion se va putea întoarce spre casă.

Tot astăzi, acest zbor reprezintă un test pentru astronauți. Se va testa și o vestă care are ca scop principal protejarea astronauților.

Cea de-a doua misiune Artemis va fi una cu oameni la bord. În cadrul celei de-a treia, conform oficialilor, un alt om va ajunge pe lună, din nou, conform antena3.ro.

Primul om pe lună

Primul om care a ajuns pe Lună pentru prima data în istorie a fost Neil Armstrong. În ultima misiune spațială a acestuia, el a fost comandantul misiunii de aselenizare Apollo 11 care a avut loc în iulie 1969. Acesta a fost„un pas uriaș pentru omenire”, întrucât Armstrong și colegul său Buzz Aldrin au pășit pentru prima data în istorie. Aceștia au explorat-o timp de două ore și au reușit să vadă o jumătate de lună.

Această misiune a îndeplinit visul președintelui american John F. Kennedy. Acesta și-a exprimat de  mai multe ori dorința. Același lucru s-a produs și la data de 25 mai 1961, când în cadrul unei întruniri a Congresului Statelor Unite, Kennedy s-a exprimat limpede despre această misiune.

Misiuni în spațiu

De-a lungul timpului omenirea a încercat să cunoască ce e dincolo de cer. Astfel au fost realizate mai multe misiuni în spațiu. Unele dintre ele au fost pur si simplu pentru explorare fără a avea o destinație clară, în timp ce altele și-au găsit locul ori pe Marte, ori pe Jupiter. Astfel, Sputnik 1 este primul satelit artificial care a orbitat în jurul planetei noastre. Acesta a fost lansat de Uniunea Sovietică la data de 4 octombrie 1957 de la Cosmodromul Baikonur, aflat în Kazahstan. Satelit a fost plasat pe  orbită eliptică joacă. De asemenea, odată cu lansarea acestui satelit, a avut loc începerea cuceririi spațiale de către oameni.

Pe marte a ajuns roverul proiectat pentru a explora craterul Gale de pe Marte. Acesta poartă denumirea de Curiosity și este parte a misiunii NASA Mars Science Laboratory