Infofinanciar > Lumea la zi > Armenia și Azerbaidjanul ajung la un acord privind principiile unui tratat de pace
Lumea la zi

Armenia și Azerbaidjanul ajung la un acord privind principiile unui tratat de pace

armenia, azerbaijan, sursa foto al jazeera
sursa foto arhiva companiei

Armenia și Azerbaidjanul au ajuns la un acord cu privire la principiile fundamentale ale unui tratat de pace. Anunțul a fost făcut de premierul armean Nikol Pașinian.

Cele două țări sunt implicate într-un conflict de mai multe decenii. Mărul discordiei este regiunea Nagorno-Karabah, locuită în principal de etnici armeni. Visurile  de independență ale armenilor au fost șterse de o ofensivă rapidă a Azerbaidjanului în septembrie, declanșând un exod masiv al etnicilor armeni din zonă.

Cu toate acestea, Pașinian a menționat că au fost înregistrate progrese în negocierile pentru semnarea unui tratat de pace. El a recunoscut că cele două state întâmpină încă dificultăți în a se pune de acord asupra anumitor chestiuni.

„Avem veşti bune şi veşti proaste despre procesul de pace Armenia-Azerbaidjan. Este bine că am căzut de acord asupra principiilor de bază ale păcii cu Azerbaidjanul. Acest lucru s-a întâmplat prin intermediul medierii făcute de şeful Consiliului European, Charles Michel, ca urmare a întâlnirilor mele cu preşedintele Azerbaidjanului la Bruxelles. Cea mai importantă veste rea este că vorbim în continuare limbi diplomatice diferite şi foarte adesea nu ne înţelegem”, a declarat Paşinian, la Erevan, potrivit Agerpres.

Premierul armean a adăugat că Armenia a propus un schimb de prizonieri armeni cu toți prizonierii azeri.