Infofinanciar > Lumea la zi > Armata indiană readuce în discuție ca indienii sikh să renunțe la turbane. Se pune problema ca soldații să folosească caschete speciale
Lumea la zi

Armata indiană readuce în discuție ca indienii sikh să renunțe la turbane. Se pune problema ca soldații să folosească caschete speciale

Soldați sikh din armata indiană
sursa foto: dreamstime

Indienii de origine sikihă din armată, care au luptat de sute de ani fără caschete, atât pentru britanici împotriva triburilor Pashtun din Pakistan, cât și împotriva britanicilor pentru Maharajah Ranjit Singh, „Leul din Punjab” și au luat cu asalt pozițiile otomane de la Gallipoli în Primul Război Mondial ori au respins avansurile naziștilor la Dunkerque în al Doilea Război Mondial sunt acum somați de armata indiană să renunțe la turbanele lor tradiționale pentru a face față unui război modern, arată publicația americană Washington Post.

Timp de două secole, sikhii au fost renumiți în Imperiul Britanic și, mai târziu în India independentă, pentru abilitățile lor de luptă și pentru obiceiul lor de a intra în luptă cu coifurile lor distinctive și fără cască de protecție. Mulți dintre ei consideră că păstrarea părului lung, netuns, înfășurat într-un turban, face parte din cele cinci reguli ale religiei lor (Kakars) sau reperele sacre ale identității, iar timp de zeci de ani, sikhii din întreaga lume au rezistat presiunilor guvernelor pentru ca aceștia să poarte căști, fie pentru a servi în luptă, fie pentru a conduce motociclete, scrie Washington Post într-o analiză recentă.

Armata indiană vrea să renunțe la o tradiție veche de sute de ani

Recent, un plan al armatei indiene de a achiziționa 12 730 de căști balistice concepute special pentru sikhi a atras critici din partea celor mai importanți lideri religioși ai sikhismului, declanșând cea mai recentă dezbatere pentru o comunitate care a încercat mult timp să se descurce între mandatele duale ale religiei sale și ale autorităților seculare.

În mod obișnuit, bărbații sikh își acoperă părul cu un material subțire numit patka înainte de a-l lega într-un nod în vârful capului. Turbanul, sau pagh, lung de 5-8 metri, este înfășurat peste patka. Se spune că această practică este una dintre poruncile transmise de Guru Nanak, fondatorul Sikhismului, care a trăit între 1469 și 1539.

Noua caschetă a armatei indiene, denumită Veer, sau galant în hindi, va fi purtată peste patka, dar va înlocui turbanul. Casca are o umflătură pentru a găzdui nodul de sus al unui soldat sikh, iar cei care au creat-o spun că va oferi protecție împotriva focurilor de armă de calibru mic și va fi compatibilă cu ochelarii de vedere pe timp de noapte ori camere și sisteme de comunicare montate, pe care soldații sikh nu le puteau folosi anterior cu turbanele lor tradiționale.

Tensiuni religioase din acest motiv

Totuși, un anunț recent dat de Comitetul Shiromani Gurdwara Parbandhak, cea mai importantă autoritate religioasă în sikhism, i-a scris ministrului indian al apărării Rajnath Singh, cerând ca planul de achiziționare a căștilor să fie retras. Turbanul este un simbol sacru al moștenirii sikh, a scris președintele comitetului, Harjinder Singh Dhami.

„A-i ordona unui soldat sikh să își dea jos turbanul și să poarte o cască doar pentru că aceasta îi oferă o protecție mai bună a capului este o ignoranță la adresa psihicului sikh”, a spus Dhami în declarație, care a enumerat bătăliile istorice în care sikhii au luptat fără cască.

Controversa din India reflectă dezbateri similare în Occident, unde trăiește o vastă diasporă sikh. Până de curând, Corpul pușcașilor marini din SUA le-a interzis sikhilor să înceapă antrenamentul de bază dacă nu-și rad barba. Barba, care face parte și ea din semnele sacre ale Sikh, împiedica purtarea măștilor de gaze, spunea Corpul pușcașilor marini.

După ce interdicția a fost contestată în instanță de către un grup de susținere a Sikhilor americani, aceasta a fost anulată de un judecător federal în decembrie. Se pare că pușcașii marini iau în considerare un apel. Mai mult, fostul ministru canadian al Apărării Harjit Singh Sajjan, un veteran sikh care a servit în Bosnia și Afganistan, a declarat că a încercat să își confecționeze propria mască de gaze astfel încât să funcționeze cu barba sa în timpul în care a fost soldat.

În domeniul civil, problema dacă sikhii trebuie să poarte căști de protecție a fost, de asemenea, dezbătută. În timp ce sikhii sunt scutiți de obligația de a purta cască pentru a conduce motociclete în țări precum India și Canada, instanțele germane au hotărât că sikhii trebuie să poarte protecție pentru cap. Australia, o altă țară cu o populație Sikh numeroasă, impune, de asemenea, căști pentru motocicliști, ceea ce a provocat proteste din partea grupurilor Sikh.

Dezbaterea pe acest subiect, extrem de sensibilă

Dezbaterea din India a fost deosebit de sensibilă, deoarece sikhii reprezintă o mare parte din armată și fac parte din unele dintre cele mai cunoscute unități de luptă ale acesteia, inclusiv Regimentul Sikh, Infanteria ușoară Sikh și Regimentul Punjab. Astfel, bărbații din statul indian Punjab, care este majoritar sikh, reprezintă 8 % din armată, deși Punjab reprezintă doar 2,5 % din populația Indiei. În multe familii sikh, serviciul militar este un motiv de mândrie și tradiție. Această moștenire este atât de înrădăcinată încât, atunci când cineaștii au produs în 2022 un film de Bollywood inspirat din producția americană „Forrest Gump” și au dorit un echivalent indian pentru personajul interpretat de Tom Hanks, au conceput un protagonist sikh din Punjabi (interpretat de Aamir Khan) care provenea dintr-o familie de militari.

Kusumesh Mishra, inginer la firma de apărare MKU și designerul Veer, a declarat că ideea căștii i-a venit după ce compania sa s-a întâlnit cu un soldat sikh care s-a plâns de lipsa unei căști adecvate.

„Aveți căști pentru toată lumea, dar nu și pentru noi”, își amintește Mishra că soldatul sikh le-a spus directorilor companiei.

Anul trecut, Mishra a intervievat mai mulți sikhi pentru a evalua reacția lor la cască și a testat-o cu soldați sikh în condiții de frig extrem în Ladakh, teritoriu din Himalaya, în apropiere de granițele tensionate ale Indiei cu China și Pakistan, a spus el.

„Este foarte descurajant să vezi acest lucru”, a declarat Mishra despre controversă. Cei care se opun căștii „nici măcar nu știu cum arată casca sau cum a fost făcută”.

Se așteaptă decizia armatei indiene

Nu este clar dacă armata indiană, care nu a făcut publică reacția împotriva liderilor religioși sikh, va forța utilizarea noii căști. Totuși, în ultimii ani, armata s-a confruntat cu o rezistență intensă față de inițiative precum o schemă de reducere a bugetului de a elibera recruții după patru ani de serviciu, dar le-a promulgat oricum. Mulți indieni au privit în mod tradițional serviciul militar ca pe un loc de muncă sigur, o meserie car ridică statutul social.

Unii veterani sikh au venit în apărarea armatei, numind gândirea bătrânilor lor religioși ca fiind nepractică.

„Va da Pakistanul un angajament că lunetiștii lor vor înceta să mai vizeze trupele noastre sikh dacă vor purta turbane?”, a întrebat generalul-locotenent în retragere K.J. Singh, referindu-se la arhicunoscutul vecin al Indiei.

Singh, a cărei carieră de patru decenii în armată a inclus un stagiu în cadrul forțelor de menținere a păcii ale Națiunilor Unite, a declarat că tradițiile sikh se confruntă cu amenințări mai mari în lumea modernă, cum ar fi numărul tot mai mare de tineri din sate care optează să se tundă ca o alegere de modă.

„Începeți cu toți acești cântăreți și actori care și-au tăiat părul”, a spus el, făcând aluzie că decizia armatei indiene este un lucru pozitiv.