Lumea la zi

Aljazeera: Impozitul pe câștiguri excepționale din India afectează cea mai mare companie petrolieră a țării

india sursa foto news18
foto: news18

Reliance Industries Ltd. a raportat vineri, 20 ianuarie o scădere mai mare decât se aștepta a profitului trimestrial, cea mai mare companie indiană după evaluarea de piață fiind afectată de taxa neașteptată impusă de guvern pe exporturile de combustibil.

Taxele au fost percepute pe exporturile de benzină, motorină și combustibili pentru aviație la jumătatea anului trecut, oprind impulsul înregistrat de Reliance în afacerea Oil-to-chemical (O2C), construită pe baza țițeiului rusesc ieftin și a cererii ridicate de combustibili pentru transport.

Pierderile au întrecut așteptările

Produsele chimice din aval au suferit presiuni asupra marjelor din cauza ofertei excedentare și a cererii regionale relativ slabe în timpul trimestrului, a declarat conglomeratul condus de Mukesh Ambani.

Profitul său consolidat a scăzut cu aproape 15% în al treilea trimestru, la 157,92 miliarde de rupii (1,95 miliarde de dolari), impozitul excepțional diminuându-l cu 18,98 miliarde de rupii (233,3 milioane de dolari).

Analiștii se așteptau în medie ca profitul să scadă la 162,58 miliarde de rupii (1,99 miliarde de dolari), potrivit Refinitiv IBES.

Costurile mai mari de depreciere și de finanțare au împins cheltuielile totale ale Reliance cu aproape 16%, la 2.010 miliarde de rupii, un salt mai mare decât creșterea veniturilor companiei de 15,3%, la 2.210 miliarde de rupii (24,7 miliarde de dolari).

Prețurile gazelor, la un nivel ridicat

De asemenea, compania a declarat că este pe cale să atingă o producție de 30 de milioane de metri cubi standard de gaz pe zi în următorul exercițiu financiar, după punerea în funcțiune a câmpului său de condensat de gaz MJ, aflat în apă adâncă, în blocul KG-D6 din Golful Bengal.

Se așteaptă ca realizările prețului la gaze să rămână ridicate pe termen scurt, a declarat compania într-o convorbire telefonică.

Reliance, care și-a diversificat afacerile de-a lungul anilor în retail, telecomunicații și, recent, energie verde, a declarat că a aprobat strângerea a până la 200 de miliarde de rupii (2,4 miliarde de dolari) prin intermediul obligațiunilor neconvertibile. Datoria netă la 31 decembrie se ridica la 1,10 trilioane de rupii (13,5 miliarde de dolari).

În timp ce afacerea sa O2C a rămas sub presiune, divizia de telecomunicații a Reliance a raportat o creștere de 28,3% a profitului în trimestrul al treilea. Venitul său mediu pe utilizator – un indicator cheie de performanță pentru telecomunicații – a crescut cu 17,5% de la an la an.

Veniturile trimestriale ale segmentului de retail au crescut cu 17,2 la sută, ajungând la un nivel record de 676,23 miliarde de rupii (8,3 miliarde de dolari), potrivit Aljazeera.