Lumea la zi

Apel telefonic ,,de urgență” între Zelenski și Macron! Riscurile nucleare de la Centrala Zaporojie îngrijorează liderii politici

antena3.ro
sursa foto antena3.ro

Emmanuel Macron, președintele Franței, a transmis luni după-amiază că a discutat ,,de urgență” cu Volodimir Zelenski. Apelul a venit pe fondul pericolelor asupra Centralei nucleare Zaporojie, care se află sub controlul armatei ruse.

Deși Ucraina a obținut victorii pe mai multe câmpuri de luptă, amenințarea nucleară nu a dispărut din orizontul lui Vladimir Putin. Emmanuel Macron a avut o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski, în contextul amenințărilor asupra Centralei nucleare de la Zaporojie.

Ce a transmis Emmanuel Macron?

Conform discursului lui Macron, Ucraina este din ce în ce mai vulnerabilă pe fondul bombardamentelor din partea Rusiei.

„A fost un apel telefonic de urgenţă, într-un context care continuă să fie foarte dificil, cu bombardamente suferite de Ucraina, cu ameninţări asupra Centralei nucleare Zaporojie”, a menționat Emmanuel Macron, potrivit postului BFMTV, la Conferinţa donatorilor pentru Republica Moldova, aflată în curs la Paris, potrivit informațiilor Mediafax.

Președintele Franței a transmis că Rusia este acum în inferioritate și vrea să capete un avans prin bombardamente asupra infrastructurii Ucrainei. Țara lui Vladimir Putin a suferit înfrângeri în lanț, cele mai reprezentative fiind în regiunea Harkiv și în orașul Herson.

„Cu fiecare victorie militară a Ucrainei, precum recucerirea regiunii Harkiv şi a oraşului Herson, Rusia reacţionează prin noi bombardamente asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina. Conferinţele din 12 şi 13 decembrie vor avea rolul ajutării poporului ucrainean”, a evidențiat Emmanuel Macron.

Apelul lui Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei a tras un semnal de alarmă pentru statele membre NATO în vederea protejării centralei nucleare, împotriva unor presupuse acte de sabotaj din partea Rusiei. Pentru Volodimir Zelenski, este important ca instalațiile nucleare să fie protejate de eventuale incidente periculoase.

”Toate ţările noastre au interesul de a nu exista incidente periculoase la instalaţiile nucleare. Avem nevoie de garanţii privind apărarea de acte de sabotaj ruse la instalaţiile nucleare”, a subliniat Volodimir Zelenski, în discursul rostit prin videoconferinţă la Adunarea Parlamentară a NATO, desfăşurată la Madrid.

Răspunsul rușilor

Directorul Agenției Nucleare Ruse (Rosatom), Aleksei Lihacev, a transmis luni că există pericolul unui accident nuclear la centrala de la Zaporojie. Conform acestuia, autoritățile de la Kiev cred că un astfel de incident este acceptabil.

Lihacev a transmis luni că există „risc de accident nuclear” la Centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ruse. „Informăm comunitatea internaţională că Centrala nucleară Zaporojie se confruntă cu riscul unui accident nuclear şi este evident că autorităţile de la Kiev consideră că un mic accident nuclear este acceptabil”, a afirmat Aleksei Lihacev, citat de agenţia de presă Tass şi de postul de televiziune CNN.