Infofinanciar > Lumea la zi > Se întoarce! Benjamin Netanyahu, aproape de victorie în scrutinul legislativ din „Țara Sfântă”
Lumea la zi

Se întoarce! Benjamin Netanyahu, aproape de victorie în scrutinul legislativ din „Țara Sfântă”

Benjamin Netanyahu, Sursă foto: Times of Israel
Sursă foto: Times of Israel

Potrivit sondajelor provizorii, Partidul Likud, condus de fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, s-a poziționat pe primul loc în cadrul alegerilor legislative organizate marți în țara din Orientul Mijlociu. De asemenea, în contextul acestor rezultate, formațiunea politică a lui Netanyahu poate forma o majoritate cu aliații săi din partide religioase și de extremă dreapta, în vederea formării unui guvern.

Sondajele de până acum operate de trei mari canale israeliene relevă faptul că partidul de dreapta Likud va acoperi 30, poate chiar 31 de locuri, dintr-un total de 120, câte se află în Parlament. Însă, împreună cu aliații săi, Netanyahu ar putea forma o majoritate de 61 de locuri. Din această alianță care ar urma să conducă Israelul fac parte: Partidul Likud (dreapta naționalistă) condus de fostul premier Benjamin Netanyahu, Partidul Național Religios/Puterea Evreilor (extrema dreaptă), condus de Bezalel Smotrich și Itamar Ben Gvir, SHAS (ultra-ortodox sefard/oriental) condus de Arie Deri și Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz) condus de Ițhak Goldknopf.

„Suntem aproape de o mare victorie”, a transmis în cursul zilei de miercuri fostul premier israelian Benjamin Netanyahu. „Am experienţa, am făcut alegeri, trebuie să aşteptăm rezultatele finale, dar drumul nostru, cel al Likudului, s-a dovedit a fi cel corect, suntem aproape de o mare victorie”, le-a mai spus Netanyahu susţinătorilor săi care s-au adunat la Ierusalim.

„Nu ştim încă rezultatele, dar dacă rezultatele sunt ca cele ale sondajelor din aceasta seară, voi forma un guvern naţional pentru toţi cetăţenii Israelului”, a mai precizat liderul partidului Likud.

Lapid, pe locul 2

Pe locul al doilea în cadrul scrutinului se clasează partidul Yesh Atid al premierului în exercitiu Yair Lapid, care ar beneficia de 22-24 de locuri, scriu cei de la Realitatea.net.

„Trebuie să aşteptăm rezultatele finale”, pentru că „nimic nu este decis” încă, a susținut, la rândul său, prim-ministrul în exerciţiu Yair Lapid.

La acest scrutin au fost înscrisi pe listele electorale aproximativ 6,7 milioane de alegători, ce au fost chemați să voteze al 25-lea parlament unicameral al Israelului, Knesset, care incorporează 120 de deputați. La această cursă legislativă au participat 39 de partide, care, pentru a intra în parlament, au trebuit să depășească pragul de 3,25%. Totodată, la această sesiune de vot, prezența la urne a fost la ora 20:00 de 66,3%, fiind cea mai ridicată din 1999 încoace.

Extremismul în creștere?

Premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh, a susținut miercuri, după ce primele rezultale ale exit poll-urilor au fost făcute publice, că în societatea israeliană se înregistrează o „creştere a extremismului şi a rasismului”.

„Avansul partidelor religioase de extrema dreaptă în alegerile israeliene…indică o creştere a extremismului şi a rasismului în societatea israeliană şi de care poporul nostru suferă de ani de zile”, a mărturisit Shtayyeh, în cadrul unui comunicat difuzat la Ramallah, scrie Adevărul.