Infofinanciar > Info > Anunțul momentului despre pensii! Bruxelles dă undă verde pentru creșterea veniturilor seniorilor
Info

Anunțul momentului despre pensii! Bruxelles dă undă verde pentru creșterea veniturilor seniorilor

vouchere de 4.000 de lei; foto: romaniatv.net
sursa foto: romaniatv.net

Doi oficiali români au fost plecați la Bruxelles pentru a purta discuții importante cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la numite reguli impuse de PNRR, în direcția sistemului de pensii. Este vorba de ministrul Muncii, Marius Budăi și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care s-au prezentat la masa negocierilor pentru a se asigura că reforma pensiilor este realizată corect și pe baza unor analize în prealabil.

Astfel, anunțul de astăzi a ministrului Marius Budăi semnalează faptul că discuțiile cu reprezentanții europeni au avut succes, iar oficialii au îndeplinit dorințele prevăzute pe listă înainte de plecarea la Bruxelles. Principalul obiectiv al acestor negocieri a fost eliminarea pragului de 9,4% din PIB, în legătură cu pensiile, cu scopul de a oferi românilor un sistem de pensii echitabil.

Eliminarea pragului de 9,4% din PIB

Conform anunțului realizat de ministrul Muncii, Marius Budăi, pragul de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut inițial în cadrul PNRR, va fi eliminat. Acest lucru este datorat negocierilor intense desfășurate între oficialii români și reprezentanții de la Bruxelles, desfășurate acum câteva zile. Miniștrii români s-au întors de curând în țară, aducând astfel vești pozitive. Prin eliminarea acestui prag stipulat în cadrul PNRR, Guvernul va putea majora pensiile atunci când economia țării va permite acest lucru. Astfel, pensionarii ar putea beneficia ulterior de o mărire a pensiei, fiind permisă evoluția economică a acestui sector și depășirea nivelului de sărăcie.

Conform declarațiilor ministrului Muncii, această reformă realizată în urma negocierilor cu oficialii europeni este extrem de corectă și permite libertate de evoluție. Procentul de 9,4% din PIB nu a fost înlocuit cu un alt indicator economic.  „Va fi eliminat acest plafon în momentul în care avem reforma pensiilor scrisă. Am obținut să facem o reformă corectă, care să aibă predictibilitate, să fie legate de evoluția acestor date macroeconomice, să avem așa o reformă corectă cum trebuie să fie. Da, nu se va mai regăsi niciun procent”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Marius Budăi a semnalat faptul că aceste prevederi nu se află la stadiul de promisiune și se vor concretiza. Ministrul a semnalat faptul că aceste negocieri au fost susținute și de aliați europeni, pentru a duce la un rezultat pozitiv pentru România. Însă, oficialul a semnalat că lucrurile nu se întâmplă peste noapte și este nevoie de timp pentru a reglementa o astfel de decizie. „După cum știți, ne-am luat parteneri europeni în acest război al negocierii şi renegocierii cu Comisia Europeană. Sindicatele europene, la nivel de conducere, anul trecut au trimis o scrisoare oficială în susținere a ceea ce spun eu vizavi de această plafonare. Au trimis-o Comisiei Europene. Dar lucrurile nu se fac peste noapte” a declarat ministrul Muncii.

Prevedere ce nu există în alt stat

Ministrul Marius Budăi a afirmat faptul că această eliminare a procentului de 9,4% din PIB s-a realizat prin discuțiile și negocierile purtate cu reprezentanții europeni. Acesta a semnalat faptul că cei din Comisia Europeană au rămas surprinși de existența acestei prevederi care nu există în cadrul altui stat membru, la nivel de măsuri impuse prin PNRR. „Am obținut acest lucru discutând cu dumnealor: o reformă corectă și nu avem nevoie de prag, pentru că și ei au rămas cumva miraţi când au văzut această asumare în PNRR, pentru că nu mai există nici într-un stat membru” a declarat ministrul, conform Antena 3 .