Infofinanciar > Info > Marius Budăi pune paie pe foc! Profesorii mai au de așteptat: „Din păcate, nu se poate”
Info

Marius Budăi pune paie pe foc! Profesorii mai au de așteptat: „Din păcate, nu se poate”

Marius - Constantin Budăi, ministrul Muncii
Sursă foto: playtech.ro

Marius Budăi, Ministrul Muncii, adresează profesorilor din România care au anunțat că vor declanșa o grevă generală un răspuns. După întoarcerea sa recentă de la Bruxelles, oficialul de la Ministerul Muncii afirmă că în prezent nu are posibilitatea de a modifica legea salariilor, deoarece se așteaptă ca legea pensiilor să fie decisă mai întâi.

Marius Budăi, Ministrul Muncii, a oferit o replică în contextul anunțului profesorilor privind declanșarea grevei generale pe 22 mai. El a declarat că este conștient de grila de salarizare negociată de profesori la Ministerul Educației.

Profesorii trebuie să aștepte reforma pensiilor

Cu toate acestea, Budăi subliniază necesitatea responsabilității în luarea deciziilor referitoare la salarii în acest moment, până când reforma pensiilor din cadrul PNRR nu este finalizată. El a avertizat că orice modificare făcută înainte de implementarea acestei legi ar putea avea consecințe negative asupra atragerii de fonduri pentru România.

„Adică nu putem modifica legea într-un mod extrem de brusc, fără să afectăm jalonul cu reforma salariilor, pentru că au fost discuții repetate cu sindicatele din educație și am spus că atunci când demarăm procedurile de discuții pe Legea salarizării, vom avea discuții aplicate pe tot ceea ce înseamnă acea grilă de salarizare. Dar acum nu știu ce decizii s-au luat, eu nu am fost la discuţii”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, pe 17 mai, la Antena 3 CNN, întors recent de la Bruxelles.

Ajustarea salariilor din învățământ cu inflația

Când a fost întrebat dacă salariile persoanelor care lucrează în învățământ ar putea fi ajustate în funcție de rata inflației, Marius Budăi a răspuns afirmând: „Eu, repet, nu am fost la această discuție”, citează News.ro.

„Nu ştiu ce s-a discutat şi ce s-a stabilit acolo, însă ştiu foarte clar că ceea ce am spus şi ceea am stabilit în discuţiile cu sindicatele ulterior, de câte ori noi am fost la guvernare, s-a şi întâmplat. Acum, dacă e vina noastră că alţii nu au aplicat legea salarizării, dacă e vina noastră a PSD că alţii au scris în PNRR şi au blocat legea salarizării, asta este. Dar ne asumăm şi l-am auzit pe domnul prim-ministru, dar l-am auzit şi pe preşedintele PSD care au fost extrem de clari în a pune educaţia ca domeniu prioritar şi că acolo ne îndreptăm cu soluţiile noastre, cu ceea ce vom găsi şi vom discuta împreună. Din păcate, nu se poate peste noapte. Nu îmi cereţi să vă dau un răspuns acum, când eu am fost la discuţii. Ştiţi foarte bine că abia am aterizat de la Bruxelles”, a mai spus ministrul Muncii.

Sindicaliștii au anunțat inceputul grevei

După întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, sindicaliștii din domeniul educației au anunțat miercuri că nu s-a ajuns la un acord satisfăcător și că vor declanșa greva în învățământ începând de luni, 22 mai. Această decizie a fost luată deoarece consideră că promisiunile făcute nu sunt suficient de satisfăcătoare.

Premierul Nicolae Ciucă, în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, a menționat că, în discuțiile cu sindicatele din educație, s-au prezentat clar posibilitățile bugetare ale Executivului în prezent. El a subliniat că coaliția guvernamentală și-a asumat că educația va fi o prioritate națională în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare și odată cu învestirea noului Guvern. De asemenea, la aceste discuții au participat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și miniștrii Educației și Finanțelor.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.