Infofinanciar > Info > Acești români primesc ajutor de 10.000 de lei de la Guvern! Anunțul lui Marius-Constantin Budăi
Info

Acești români primesc ajutor de 10.000 de lei de la Guvern! Anunțul lui Marius-Constantin Budăi

Marius-Constantin Budai
FOTO: capital.ro

În ședința de astăzi a Guvernului s-a aprobat pachetul de ajutoare de urgență acordat persoanelor care au fost afectate de inundații, alunecări de teren și de fenomenele meteorologice.

Guvernanții au alocat 7 milioane de lei pentru despăgubirea persoanelor amintite mai sus. Banii provin din bugetul ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Familiile vor fi despăgubite în funcție de gradul de distrugere al locuințelor. Se vor da sume cuprinse între 1.500 și 10.000 de lei.

Marius-Constantin Budăi: „Procedurile de plată au fost simplificate”

Într-un mesaj postat pe pagina persoanlă de Facebook, Marius-Constantin Budăi a explicat schema de finanțare și modalitate de alocare a banilor. Sumele se vor repartiza după cum urmează:

„câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;

câte 7.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;

câte 4.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%

câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;

câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor;

7.500 lei în cazul în care se înregistrează pierderi de vieți omenești, indiferent de numărul victimelor (ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării).

Plățile se vor face în baza borderourilor primite

Totodată, ministrul a subliniat faptul că guvernanții au convenit ca procedurile de acordare a ajutoarelor de urgență și de plată să fie simplificate. Dacă până acum familiile afectate de inundații erau nevoite să depună o cerere pentru despăgubiri, acest lucru s-a modificat după ședința de astăzi, sumele individuale vor fi alocate în baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială.

„Procedurile de acordare a ajutoarelor de urgență și de plată au fost simplificate. Astfel, acordarea acestor ajutoare nu mai este condiționată de completarea unei cereri din partea familiei/persoanei afectate de inundații și nici de efectuarea de anchete sociale.

Sumele individuale se stabilesc pe bază de borderouri întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene/locale pentru situații de urgență și pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului. Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți.

În ceea ce privește plata, aceasta se va efectua pe baza aprobării ministrului muncii și solidarității sociale. Hotărârea de Guvern a fost adoptată în contextul în care multe gospodării din județele Alba, Mehedinți, Caraș-Severin, Dolj, Olt, Gorj au fost afectate grav de inundațiile recente, iar oamenii au rămas fără mijloacele necesare traiului zilnic, un exemplu în acest sens fiind și localitatea Grecești din județul Dolj, unde zeci de persoane sunt izolate sau au fost evacuate preventiv”, a adăugat ministrul pe pagina persoanlă de Facebook.