Infofinanciar > Info > Pericol de inundații! Comitetul pentru Situații de Urgentă este în alertă
Info

Pericol de inundații! Comitetul pentru Situații de Urgentă este în alertă

inundații în Emilia-Romagna; sursă foto: hotnews.ro
sursă foto: hotnews.ro

Situația actuală la nivelul țării este extrem de schimbătoare din punct de vedere meteorologic. Se anunță o perioadă ce va aduce multe pericole pentru anumite zone din țară. Conform avertizărilor meteorologice vor exista ploi torențiale, descărcări electrice și vânt extrem de puternic. Cantitățile de apă vor fi extrem de însemnate, motiv pentru care, prin cadrul unei acumulări de apă, se vor dezvolta viituri, astfel ducând la inundații importante ce reprezintă un pericol pentru oameni.

Codurile galbene și portocalii de ploi torențiale au adus cu sine și avertizări din partea hidrologilor, care anunță că ne vom confrunta cu inundații puternice ce se vor desfășura în mai multe zone ale țării. Oamenii sunt sfătuiți să fie extrem de atenți la fenomenele ce vor avea loc în următoare perioadă și să evite activitățile în aer liber ce îi pot pune în pericol.

Pericol major de inundații

Mai multe zone din țară se află acum sub multiple avertizări meteorologice de vreme rea ce vor afecta teritoriul. În acest context, în care cantitățile de apă vor fi destul de mari, hidrologii au anunțat că există un pericol de inundații extrem de mare la nivelul țării. Aflându-ne în aceste situații destul de grave, oficialii au luat măsuri pentru a se asigura că oamenii sunt protejați în cazul unor eventuale probleme cauzate de aceste fenomene extreme. Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU) a fost convocat astăzi pentru a a se afla în alertă, în cazul unor eventuale situații limită. Această decizie de implicare a Comitetului specializat a fost luată de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

Ședința la care au luat parte experții în situații de urgență a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie (A.N.M). Pe lângă codurile de tipul galben și portocaliu emise, s-au adăugat și prognozele hidrologice, ce au fost anunțate de  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A). În cadrul acestor discuții, ministrul Mediului a implementat intensificarea monitorizării cursului apelor, dar și pregătirea formațiunilor de intervenție ce fac parte din  Administrațiile Bazinale de Apă și ale Sistemelor de Gospodărire a Apelor.

„Populația trebuie să fie atentă la avertizările emise de autorități, iar echipele ANAR trebuie să fie pregătite pentru intervenție, cu mijloace și utilaje. La ora 12.30 vom avea un centralizator care să cuprindă toate echipele și utilajele pregătite pentru intervenții astfel încât, în fiecare zonă unde pot apărea probleme, să fim pregătiți de acțiune”, a declarat ministrul Mediului. Pentru a se asigura respectarea siguranței tuturor cetățenilor, autoritățile locale sunt sfătuite să respecte indicațiile enunțate de  IGSU și IJSU. În plus, se recomandă evitarea desfășurării de activități la nivelul zonelor unde cursurile de apă se află sub avertizări hidrologice.

Fenomene hidrologice periculoase

Având în vedere avertizările de vreme rea, fenomene hidrologice periculoase vor avea loc cu precădere în anumite zone, unde intensitatea va fi extrem de mare. Astfel, au fost anunțate diferite avertizări: cod galben de inundații, care va fi valabil până în ziua de duminică la miezul nopții, și de asemenea, cod portocaliu, ce va expira duminică, la ora 14:00. Potrivit specialiștilor, cele mai periculoase zone, unde se vor desfășura probabil fenomene hidrologice sunt râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Olt, conform Antena 3 .