Infofinanciar > Info > Se propune tăierea schemelor de minimis! Bogdan Chirițoiu: „60% din ajutoarele de stat merg către IMM-uri”
Info

Se propune tăierea schemelor de minimis! Bogdan Chirițoiu: „60% din ajutoarele de stat merg către IMM-uri”

Bogdan Chirițoiu, Sursă foto: Investigative Report
Sursă foto: Investigative Report

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat ieri, în cadrul conferinței „Concurența în actualul context economic – asigurarea funcționării piețelor”, organizată de respectiva instituție publică, că este necesară o schimbare în abordarea sprijinirii companiilor din țara noastră.

Conform acestuia, ajutoarele de stat și schemele de minimis ar trebui să înceteze, iar accentul să fie pus pe dezvoltarea relațiilor între antreprenori și sistemul bancar. Astfel, se propune trecerea către o nouă etapă în susținerea sectorului privat.

60% din ajutoarele de stat merg către IMM-uri

„Impactul nostru cel mai mare vine din zona ajutoarelor de stat, unde sunt alocate sume gigantice. Anul trecut aceste ajutoare au avut impact foarte mare în activitatea Consiliului Concurenţei. Cred că ar trebui ca sprijinul pentrru firme să fie alocat din alte surse. Într-adevăr avem multe fonduri pe instrumente noi, pe criza Covid, pe criza din Ucraina. Avem Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care este un instrument foarte bun, cu sume foarte mari, comparabile cu fondurile de coeziune, cu alocări inteligente care urmăresc anumite ţinte şi rezultate şi cu termene scurte de implementare.

În ceea ce ne priveşte, Consiliul Concurenţei s-a străduit în 2022 să nu creeze întârzieri în absorbţia fondurilor europene şi am aprobat scheme de ajutor de stat în valoare totală de 30 miliarde euro. Dar ideea este de a ne muta dinspre granturi înspre instrumente financiare, pentru că este o cale mai sustenabilă pentru companii. Grantul îl dai o dată, dar relaţia dintre companie şi banca e mai sustenabilă. Anul acesta vom evalua două scheme de ajutor de stat, deoarece dorim să vedem ce a mers şi ce nu. Într-adevăr unele alocări cum sunt cele destinate marilor investiţii au ajuns în majoritatea lor la firme străine, dar peste 60% din ajutoarele de stat merg către IMM-uri”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a menționat că în această perioadă de crize suprapuse, instituția pe care o conduce se confruntă cu contestații cu privire la funcționarea și legitimitatea sa. De asemenea, el a clarificat că acuzațiile referitoare la neintervenția Consiliului Concurenței în privința creșterii prețurilor cauzate de inflație nu cad în atribuțiile acestei instituții.

Guvernul trebuie să rezolve problemele inflației

„Uneori am senzaţia că se aşteaptă să rezolvăm noi problemele cauzate de inflaţie, dar acest lucru ţine de competenţa Guvernului şi a Băncii Naţionale a României. Noi putem doar să temperăm excesele care pot să apară din cauza unor oameni care cedează tentaţiei să arunce nişte creşteri de preţuri către consumatori. De aceea, în perioada actuală suntem mai prompţi şi am ales să acţionăm decât să avem dubii. Astfel că avem deschise investigaţii pe preţrurile la ouă, unt, zahăr şi ulei. Mai mult, avem un caz pe ciment pe care îl vom finaliza luna viitoare.

Pe zona de asigurări am acţionat în mod repetat în ceea ce priveşte preţurile RCA, unde am aplicat amenzi de 30 milioane euro pentru companiile de asigurări şi pentru service-urile auto. Avem investigaţii pe comercializarea electrocasnicelor şi vom finaliza curând un caz privind comercializarea în ţara noastră a produselor Samsung, precum şi a produselor digitale. Dar dincolo de sancţiunile şi impactul bugetar, contează beneficiile aduse consumatorilor prin activitatea noastră. Estimăm că în urma activităţii Consiliului Concurenţei din anul 2022, beneficiul la adresa consumatorilor s-a ridicat la 100 milioane euro”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a evidențiat faptul că Parlamentul a votat 147 de legi, care au primit avizul Consiliului Concurenței în anul precedent. Ea a menționat că Consiliul Concurenței este o instituție performantă, chiar și în perioadele de criză, cum ar fi pandemia, când lanțurile de aprovizionare au fost afectate și s-au înregistrat activități speculative.

Ulterior, a apărut criza energetică și o nouă creștere a prețurilor, însă Consiliul Concurenței a avut un rol decisiv prin crearea platformei Monitorul Prețurilor. Această inițiativă reprezintă cea mai bună măsură pentru a combate specula și creșterea nejustificată a prețurilor și ar putea fi multiplicată. Alina Gorghiu a subliniat că Parlamentul se va asigura că Consiliul Concurenței rămâne o instituție independentă și transparentă, scrie Bursa.