Infofinanciar > Info > Anunțul lui Alexandru Rafila! Exporturile unor medicamente ar putea fi restricționate temporar
Info

Anunțul lui Alexandru Rafila! Exporturile unor medicamente ar putea fi restricționate temporar

Alexandru Rafila Sursa foto: iDevice.ro
Sursa foto iDevice.ro

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a atras atenția în repetate rânduri asupra mai multor factori care duc la o criză a medicamentelor, precum și a informațiilor transmise eronat către cetățeni, privind situația actuală. Grupul susține că responsabilitatea nu este nici pe departe în dreptul societăților care desfășoară activități de comerț intracomunitar de medicamente, ci a politicilor adoptate greșit de către reprezentanții autorităților.

Cu toate că situația din România nu arată cele mai bune cifre în dreptul medicamentelor dispuse în farmacii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis că la nivelul țării, exporturile pentru mai multe medicamente ar putea fi restricționate.

„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a transmis Alexandru Rafila.

Planul lui Rafila

Conform declarațiilor ministrului, citate de Agerpres, se vor dezbate mai multe variante pentru a pune la punct un plan care ar sprijini stabilirea prețurilor. Acest lucru vine pe fondul în care multe medicamente dispar pentru că sumele pe care trebuie să le scoată românii din buzunar pentru a le achiziționa sunt foarte mari.

„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a explicat Rafila.

În același context, ministrul Sănătății a precizat că nu doar România este într-un impas pe piața medicamentelor, ci întreaga lume suferă din aceleași motive. Alexandru Rafila transmite că anul 2022 a fost marcat de problema virozelor respiratorii.

,,Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. (…) În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. (…) Există – datorită creşterii consumului de medicamente – anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, a subliniat Rafila.

Situația din UE se transmite în România

Penuria de medicamente a fost o problemă tot mai mare în Uniunea Europeană, în special în cazul medicamentelor care vizează boli cronice grave. România este una dintre țările care sunt cele mai afectate de această problemă, ca urmare a situației economice dificile și a lipsei de măsuri preventive.

Exportul paralel de medicamente a fost un subiect fierbinte în multe țări din UE în ultima perioadă, deoarece se presupune adesea că este unul dintre principalele cauze ale penuriei de medicamente. Mai multe țări au limitat sau interzis comerțul paralel (import/export) de medicamente, deoarece legislația Uniunii Europene prevede că restricțiile comerciale pot fi justificate pe motive de sănătate publică din motive de sănătate publică, transmite eoibucharest.gov.