Info

48 de milioane de euro pentru pomicultori. Care sunt beneficiarii acestui porgram

Pomi, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunțat că în intervalul 9 septembrie – 12 decembrie 2022 așteaptă solicitări din partea pomicultorilor pentru a obține investiții în sectorul pomicol, în valoare totală de 48 de milioane de euro.

Astfel, în funcție de tipul investiției, valoarea fondurilor pe care le poate primi un beneficiar se încadrează între 100.000 și 1.500.000 de euro. Totodată, în acest program, mai este stipulat faptul că persoanele interesate pot avea acces la alte 10 milioane de euro, care pot fi utilizate pentru a achiziționa utilaje de recoltare, scrie Agerpres.

Reprezentanții AFIR anunță că aceste cereri se pot depune începând cu data de 9 septembrie 2022, ora 9:00, până la data de 12 decembrie 2022, ora 16:00. Totodată, acest proces se va realiza online, pe site-ul www.afir.info.

Sprijin nerambursabil

Această decizie a fost reglementată prin submăsura 4.1a a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

În comunicat mai este scris faptul că sprijinul nerambursabil pe care-l poate oferi AFIR este de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile şi poate ajunge până la 90%.

De asemenea, în document este explicat modul în care acești bani vor fi oferiți doritorilor.

Fondurile europene alocate sunt în valoare de 48 de milioane de euro, împărţite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înfiinţare, extindere, modernizare plantaţie inclusiv condiţionare şi marketing (ca şi componente secundare). Pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea pepinierelor, inclusiv condiţionare şi marketing (ca şi componentă secundară) sunt alocate 7,5 milioane de euro în această sesiune”, scrie în comunicat.

Ordinea de acordare a fondurilor este prestabilită

În ceea ce privește pragurile calității, acestea încep, din prima sesiune, de la 90 de puncte pentru componenta înfiinţare, extindere, modernizare plantaţie inclusiv condiţionare şi marketing, 85 de puncte pentru componenta achiziţie utilaje de recoltare şi de la 60 de puncte pentru înfiinţare, extindere, modernizare pepinieră inclusiv condiţionare şi marketing. Acestea însă vor scădea treptat până la pragul minim de 15 puncte.

„Precizăm că, pentru prima dată, modalitatea de repartizare a fondurilor neutilizate din cadrul unei componente către componenta sau componentele supralicitate se va face în ordinea prestabilită în urma deciziei Comitetului de Monitorizare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Astfel, prima opţiune pentru realocarea fondurilor neutilizate este componenta de înfiinţare, extindere, modernizare plantaţie inclusiv condiţionare şi marketing, cea de-a doua opţiune este achiziţia utilajelor de recoltare, iar cea de-a treia opţiune vizează componenta de înfiinţare, extindere, modernizare pepinieră inclusiv condiţionare şi marketing”, se mai spune în comunicat.

Conform datelor din 2017, România s-a situat în top 10 cultivatori de pomi fructiferi la nivelul Uniunii Europene, însumând o suprafaţă cultivată de pomi fructiferi de 62.000 de hectare. Totodată, România era clasată pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte suprafaţa plantată cu meri.