Infofinanciar > Info > Anunț pentru cei trei milioane de clienți ENEL din România. Ce se întâmplă cu facturile la energie electrică
Info

Anunț pentru cei trei milioane de clienți ENEL din România. Ce se întâmplă cu facturile la energie electrică

Enel
Sursă foto: Reuters

Enel, unul dintre cei mai mari investitori de pe piața de energie electrică, a plecat din România. Compania are acum o nouă conducere în România. Enel a anunțat că a semnat un contract pentru vânzarea tuturor filialelor deținute în țara noastră. Aceste vești au adus un motiv de îngrijorare clienților acestei companii. Oamenii se întreabă dacă aceste schimbări vor avea impact asupra tarifelor la energie.

Fostul președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, susține că plecarea Enel din România nu va afecta cu nimic clienții marii companii. Acesta a precizat că din punct de vedere al consumatorilor de energie, nimic nu se va schimba deoarece tarifele sunt reglementare și vor rămâne la valoarea din prezent.

Piața din România, minusuri pentru bugetul companiei Enel

Niculae Havrileț a dat declarații în ceea ce privește această schimbare de conducere a companiei Enel, semnalând ca nu vor fi efecte pentru consumatori. Acesta a semnalat că marea compania a dorit să iasă de pe piața românească în urmă cu câtiva ani, atunci solicitând un preț mult mai mare pentru vânzarea activității din țara noastră. Acest lucru surprinde faptul că afacerea nu este profitabilă.

„Nu, din acest punct de vedere nu prevăd nicio schimbare. De altfel, la altă încercare de ieşire din piaţa românească, în 2014, aceleaşi întrebări au fost puse atunci când Enel a dorit să iasă din România, dar atunci solicitând un preţ de trei ori mai mare decât cel de acum. Asta arată că business-ul nu merge aşa bine”, a declarat fostul șef ANRE.

Havrileț a explicat că Enel a înregistrat un minus semnificativ la nivel de distribuție în special, piața românească producând o scădere de buget a companiei.

„E adevărat, pe partea de producere beneficiază de preţurile din aceste zile, din această perioadă, dar pe partea de furnizare şi pe partea de distribuţie în special, Enel-ul s-a înregistrat cu un minus important pentru că rata de recuperare a capitalului reglementată de către ANRE este 6,39%, or inflaţia este pe 8% deci ei nu îşi recuperează nici măcar capitalul investit din momentul intrării pe piaţa românească de distribuţie.” a anunțat Niculae Havrileţ. De altfel, procesele de compensare a facturilor au înregistrat o pierdere semnificativă pentru producătorul de energie.

Nu va avea loc o schimbare a tarifelor 

Consumatorul nu va fi afectat de această tranzacție datorită faptului că tarifele sunt reglementate. În consecință, se va păstra valoarea existentă a prețurilor la energie electrică.

„Din punctul de vedere al consumatorului nimic nu se va schimba pentru că tarifele sunt reglementate, rămân la valoarea pe care o au acum sau dacă în următoarea perioadă de reglementare care începe anul viitor se va stabili o altă politică de tarifare de către ANRE atunci vom vedea, dar nu implică nicio schimbare a tarifelor existente această preluare a Enel-ului”, a afirmat fostul preşedinte ANRE.

Enel a vândut firma cu plusuri și minusuri. Aceste minusuri ar putut fi greu de gestionat de către o firmă de stat.

„Acolo o firmă de stat cum este Hidroelectrica ar fi putut să fie interesată, doar că Enel-ul a vândut la pachet şi cu bune şi cu rele ceea ce a făcut ca o societate cum ar fi Hidroelectrica, alta nu cred că s-ar fi putut califica, nu a fost interesată să preia şi minusurile din activităţi unde Hidroelectrica nu este specializată.”, conform România.Net

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.