Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă acum cu clienții Enel? Compania se pregătește să părăsească România
Info

Ce se întâmplă acum cu clienții Enel? Compania se pregătește să părăsească România

Enel-Grecia, Sursă foto: DailyBusiness
Sursă foto: DailyBusiness

După ce Enel a anunțat că a încheiat un acord de vânzare a activelor sale din România către compania elenă PPC, mulți clienți se tem că vor avea de suferit în urma tranzacției și se întreabă dacă tarifele la energie electrică vor crește.

Chiar dacă informațiile referitoare la vânzarea activelor Enel din România au fost discutate în ultimele luni, confirmarea semnării tranzacției a stârnit îngrijorare printre populația română.

Clienții sunt indignați de schimbarea favorabilă grecilor, și nu românilor

„După ce expiră compensarea de la Guvern, numai bine pică motiv dublu pentru explozia prețurilor. La noi e posibil orice!”, spune un client.

„Acum vin grecii să ne factureze curentul produs de noi, pe cheltuiala noastră.(…) Exact ca intermediarii din piețe, care cumpără ieftin de la producător și ne vând nouă la tarabe la preț dublu! Doar că la cu totul alt nivel”, a spus un altul. „Să nu aibă soarta Romtelecom, Doamne ferește! Eu mă tem de greci și când fac cadouri”, spune un alt client.

Pentru a calma îngrijorările și a răspunde întrebărilor cititorilor cu privire la viitorul contractelor încheiate cu Enel după preluarea oficială a clienților de către compania elenă PPC, publicația „Adevărul” a obținut informații importante care sunt relevante pentru cei 3 milioane de clienți ai Enel.

Conform acestor informații, contractele în vigoare nu pot fi modificate în niciun fel de către noii proprietari – grecii de la PPC. „Schimbarea acționariatului la Registrul Comerțului nu schimbă cu nimic contractele”, au declarat surse avizate pentru „Adevărul”.

În al doilea rând, „prețurile energiei electrice sunt plafonate, prin lege, până în 2025. Astfel noii proprietari ai activelor Enel nu le pot modifica nicicum, fără a încălca legea și fără a fi amendați de autoritățile române”.

În al treilea rând, „PPC va fi nevoit să se supună regulamentelor ANRE, așa cum fac absolut toți furnizorii de energie din România, indiferent de țara de unde provin acționarii”, spun sursele.

Drepturile și obligațiile clienților finali și a furnizorilor de energie

Acestea sunt drepturile și obligațiile specifice clienților finali și furnizorilor de energie electrică, conform cărora:

-În cazul în care factura este emisă cu întârziere, furnizorul are obligația să ofere posibilitatea eșalonării la plată a sumelor datorate de către client, pe o perioadă de cel puțin durata perioadei de facturare.

-La cerere, clientul are dreptul să solicite eșalonarea la plată a facturii curente, fără aplicarea de penalități, pe o perioadă de cel puțin 3 luni sau orice altă perioadă convenită de către părți.

Clientul final are dreptul să fie notificat corespunzător de către furnizor în cazul oricărei intenții de a modifica condițiile și clauzele contractuale.

Furnizorul are obligația de a furniza informații adecvate și frecvente cu privire la consumul real de energie electrică și la costurile aferente, astfel încât clientul să poată gestiona și ajusta propriul consum în mod eficient.

Clientul final are dreptul de a încheia contracte de energie electrică la prețuri dinamice, cu condiția de a dispune de un sistem de contorizare inteligent.

Furnizorul are obligația de a deține o pagină de internet prin intermediul căreia să pună la dispoziția clientului final, prin acces securizat și gratuit, informații esențiale referitoare la facturile emise, istoricul de consum, transmiterea indexului autocitit și gestionarea solicitărilor și reclamațiilor. De asemenea, furnizorul trebuie să ofere un ghid cu explicații privind elementele din conținutul modelului de factură de energie electrică utilizat în relația cu clienții.

Conform regulamentului ANRE, toate aceste reguli care sunt aplicate în prezent de Enel, vor fi aplicate în continuare și de către PPC.

Preluarea clienților va avea loc în al treilea trimestru al 2023

Pe data de joi dimineață, Enel a semnat contractul privind vânzarea activelor din România cu grecii de la PPC, pentru suma de 1,26 miliarde de euro. Preluarea oficială a celor 3 milioane de clienți ai Enel de către PPC va avea loc după avizul Consiliului Concurenței, termenul limită fiind trimestrul al III-lea al acestui an.

Enel este o companie importantă în sectorul energetic din România încă din 2005, având activități în distribuția și furnizarea de energie electrică, producția de energie regenerabilă prin capacități de peste 500 MW operate de către Enel Green Power România și servicii energetice avansate. Companiile de distribuție ale Enel sunt prezente în trei regiuni importante ale țării, respectiv Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, deservind în total peste 3 milioane de clienți. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică și gaze naturale, oferind și servicii cu valoare adăugată. În plus, Enel are activități prin Enel X în domeniul serviciilor inteligente pentru locuințe, producției de energie la nivelul locului de consum și eficienței energetice, precum și prin Enel X Way în domeniul mobilității electrice, scrie Adevărul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.