Infofinanciar > Info > Anunțul ministrului Muncii din România după vizita din Turcia. Relațiile bilaterale se întăresc în mai multe domenii
Info

Anunțul ministrului Muncii din România după vizita din Turcia. Relațiile bilaterale se întăresc în mai multe domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, sursa foto defapt.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit despre relațiile bilaterale dintre România și Turcia. Acest anunț vine în urma vizitei premierul României Marcel Ciolacu în Turcia. Acolo, oficialul român s-a întâlnit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Simona Bucura-Oprescu a transmis faptul că se întăresc relațiile bilaterale dintre România și Turcia în domeniul securității sociale. Se consolidează și piața din ambele state.

Legături strânse între România și Turcia

Ministrul Muncii din România și omologul său turc au semnat documentul pentru acordul bilateral de securitate socială dintre cele două state.

Acest document semnat la Ankara are în vedere modalitatea de plată a pensiilor pentru cei cu stagii de cotizare atât în România, cât și în Turcia.

„Întâlnirea comună la cel mai înalt nivel din Turcia este o reafirmare a prieteniei dintre România şi Turcia şi a interesului de a lucra împreună. Reactualizăm documente comune de lucru, stabilim un plan de acţiune, iar propunerea mea este de a extinde aria de acoperire a protocolului de colaborare dintre cele două ministere. Provocările lumii de astăzi sunt din ce în ce mai mari şi avem cele mai mari responsabilităţi fiindcă politicile noastre se regăsesc în viaţa tuturor oamenilor”, a transmis ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Istorie comună și lucrători

De asemenea, oficialul a spus că legăturile dintre România și Turcia sunt strânse datorită poziției geografice, istoriei. A adus în discuție și conaționalii ce lucrează în ambele state.

„Suntem aproape geografic, avem o istorie comună, ne leagă capitalul pe care turcii îl au în România, dar şi românii care lucrează în Turcia şi turcii care lucrează în România. Obligaţia noastră, ca miniştri, este să le protejăm drepturile acestor lucrători”, a continuat ministrul Muncii din România.

Și ministrul Muncii din Turcia, Vedat Ișikhan, a vorbit despre firmele de construcții din țara sa ce au afaceri în statul român.

„România este prietenul nostru şi vecin la Marea Neagră. Firmele de construcţii din Turcia au afaceri strategice în România. Comportamentul românilor faţă de turcii din Dobrogea este un model pentru toate comunităţile. Suntem fericiţi că dăm Europei acest exemplu de convieţuire”, a continuat ministrul turc al Muncii.

Cei doi oficiali au discutat și despre modalitatea de simplificarea a dreptului de ședere a muncitorilor din Turcia în România. De asemenea, a fost atins și subiectul de facilitare a accesului pe piața muncii, notează adevarul.ro.

Vizita lui Marcel Ciolacu în Turcia a venit cu o veste bună pentru români. Aceștia vor putea călători doar cu buletinul de pe data de 1 iunie 2024. Astfel, pașaportul nu va mai fi necesar.

„Cetățenii români posesori ai unui document național de identitate beneficiază de scutire de vize pentru călătoriile turistice și pasajele de tranzit în Turcia, cu o ședere maximă de 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile, în conformitate cu articolul 18 din Legea nr. 6458 privind regimul străinilor și protecția internațională”, conform decretului prezidențial publicat în Monitorul Oficial al Turciei.