Infofinanciar > Info > Scăderi de 5% la consumul de energie electrică. Cum arată datele INS
Info

Scăderi de 5% la consumul de energie electrică. Cum arată datele INS

Energie sursa foto thepostmedia
Sursa foto: thepostmedia

În primele șapte luni ale acestui an, valoarea consumului de energie electrică a ajuns la 30,873 miliarde kWh, un total cu 4,9% mai mic față de perioada corespunzătoare a anului precedent, economia ajungând la 4,1%, potrivit Institutului Național de Statistică. 

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3,169 miliarde kWh, în scădere cu 233 milioane kWh.

Iluminatul public a avut o creştere cu 9,4%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,9%.

La capitolul export, energia electrică a fost aproape 3,753 miliarde kWh, în scădere cu 298,7 miliarde kWh.

De asemenea, România a importat în primele şase luni ale acestui an o cantitate de energie electrică de 3,845 miliarde kWh, cu peste 12%, mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

1 ianuarie- 31 iulie 2022

În această perioadă de șapte luni, resursele primare de energie sunt în scădere cu 2,6%, în timp ce energie electrică s-a redus cu 5,3% față de aceeași perioadă din 2021. 

De asemenea, resursele de energie electrică au depăşit 37,795 miliarde kWh, în scădere cu 2,121 miliarde kWh faţă de primele şapte luni ale anului trecut. Principalele resurse de energie primară au totalizat 19,168 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 510.300 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Producţia internă a însumat 10,281 milioane tep (minus 516.900 tep), iar importul a fost de 8,887 milioane mii tep, conform Agerpres.

Producţia din termocentrale a fost de 12,452 miliarde kWh, în scădere cu 182,7 milioane kWh (-1,4%).

 Producţia din hidrocentrale a fost de 8,794 miliarde kWh, în scădere cu 3,255 miliarde kWh (-27%). 

Producția din centralele nuclearo-electrice a fost de 6,193 miliarde kWh, în scădere cu 55,5 milioane kWh (-0,9%).

Centralele electrice eoliene au totalizat o producție de 4,435 miliarde kWh, în creştere cu 654,2 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, de asemenea, energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice s-a ridicat la 1,167 miliarde kWh, în creştere cu 77,8 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021.

Iarnă sigură

Cu toate acestea liderii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciulacu, dau asigurări că românii nu vor rămâne fără energie electrică la iarnă.

„Capacitatea noastră şi de import, şi de export e de 2.200. România nu rămâne fără energie”, afirmă Marcel Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a amintit că joi Executivul a aprobat Planul de iarnă. „Am stabilit ca săptămâna viitoare să avem întâlnirea cu comandamentul de iarnă. Pentru prima dată, la începutul lunii septembrie, avem acest plan. Reuşim, astfel, să avem o perioadă de timp în care să analizăm toate ipotezele care pot să afecteze sistemul energetic şi să identificăm şi soluţiile. Din analiza de până acum nu identificăm riscul ca ţara noastră să rămână fără energie. Sigur, trebuie să fim pregătiţi cu ipoteze şi scenarii, inclusiv un scenariu negru în care neprevăzutul poate să se întâmple, la comandament vom discuta și vom stabili ce avem de făcut. Există o punere în aplicare a unui sistem gradual de măsuri care are ca prim obiectiv menţinerea și aprovizionarea cu energie electrică a cetăţenilor”, încheie premierul Ciucă.