Infofinanciar > Info > Crește numărul pensionarilor care primesc vouchere de energie! Ce măsură pregătește Guvernul
Info

Crește numărul pensionarilor care primesc vouchere de energie! Ce măsură pregătește Guvernul

Vouchere de energie
Sursă foto: Observator

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că mai mulți oficiali din Guvernul României se gândesc să acorde vouchere de energie și pensionarilor care depășesc venituri lunare de 2.000 de lei. Astfel, potrivit ministrului, Executivul ar putea lua în considerare să crească plafonul pentru acordarea acestor tichete de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei.

Astfel, de ajutorul pentru acoperirea prețurilor facturilor la curent s-ar putea bucura în viitor mai mulți seniori. Însă, acest lucru depinde de decizia coaliției de guvernare.

Potrivit ministrului Marcel Boloș, modificarea plafonului ar urma să fie operată în toamna acestui an, după ce Guvernul va efectua o analiză clară asupra modului de distribuire și utilizare a primei tranșe din ajutorul pentru încălzire.

Cum se vor acorda voucherele

Ministrul MIPE, Marcel Boloș, a anunțat că prima tranșă a voucherelor de energie va fi distribuită beneficiarilor începând cu 1 februarie. De asemenea, oficialul a spus că acestea vor fi acordate pe locul de consum, nefiind luat în considerare numărul celor care locuiesc într-o gospodărie.

„Relevant în acordarea ajutorului de încălzire este locul de consum. O gospodărie are un singur consum energetic, fie că vorbim despre facturile la energia electrică, factura la gazele naturale, încălzirea la bloc, lemnele de foc, peleții. Sunt, spre exemplu, situații în care un loc de consum are maxim 8 beneficiari, colocatari care locuiesc acolo, nu eliberăm 8 carduri de energie, ci doar un singur card.

Fac precizarea aceasta foarte importantă că nu intenționăm să sprijinim acele locuri de consum unde nu locuiește efectiv beneficiarul ajutorului de încălzire. Important de reținut că se pot prezenta documente, inclusiv facturi care au fost emise începând cu luna august 2022, deci acceptăm și plata datoriilor restante”,  a susținut ministrul Boloş, invitat la emisiunea Tema Zilei de la TVR1.

Cine primește acum voucherele

Potrivit legilor în vigoare, de voucherele de energie beneficiază următoarele categorii de persoane:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Când primesc românii voucherele de energie

Categoriile enunțate anterior vor beneficia de parcursul anului 2023 de un ajutor din partea statului în valoare de 1.400 de lei. Acesta va fi acordat de Executiv în două tranșe egale în valoare de 700 de lei fiecare, după următorul calendar:

– 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

– 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Pentru finanțarea voucherelor de energie, Guvernul României a accesat fonduri în valoare de 4 miliarde lei din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.